Pomoću DNK analize pronađeno tijelo fra Martina Sopte

F
FENA
29.1.2013. u 13:40
0
0
Pomoću DNK analize pronađeno tijelo fra Martina Sopte
0
Pomoću DNK analize pronađeno tijelo fra Martina Sopte
Ovih je dana pomoću DNK analize među posmrtnim ostatcima pobijenih u masovnoj grobnici u Ljubuškom pronađeno tijelo fra Martina Sopte, poznatoga hercegovačkog franjevca.
Fra Martin se rodio 14. vfebruara 1891. na Dužicama. Franjevački habit obukao je na Humcu 6. augusta 1908. Prve privremene redovničke zavjete položio je 6. augusta 1909. također na Humcu. Maturirao je na klasičnoj gimnaziji u Mostaru 1910. Tu je nastavio studirati bogosloviju 1910. – 1914. Za svećenika je zaređen 21. septembra 1913. u Sarajevu. Studij nastavlja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te kasnije u Beogradu. Bio je profesorom na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji na Širokom Brijegu te na Franjevačkoj bogosloviji u Mostaru.

Masovna grobnica u Ljubuškom gdje je pronađen fra Martin Sopta nalazi se na lokalitetu Tomića njiva. Kao i do svih drugih masovnih grobnica u komunističko vrijeme do nje se dolazilo krišom. Nije se znalo ko je u njoj tačno ubijen, samo se pretpostavljalo, ali se mjesto ljubomorno čuvalo od zatiranja. Svuda okolo niknule su kuće, ne i tu, jer je svim aspirantima prišapnuto što to mjesto tačno sadrži.

Padom komunizma devedesetih godina prošloga stoljeća mjesto gdje se pretpostavljalo da je masovna grobnica očišćeno je, posebno zalaganjem fra Vladimira Kozine i fra Velimira Mandića, te je započelo odavanje počasti ubijenima.

Zahvaljujući svjedočanstvima i dokumentima, Vicepostulatura postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće", na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem, u saradnji s Povjerenstvom za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški, na čelu s Vicom Nižićem, 19. – 28. jula 2010. vodila je iskopavanje.

"Radovi su se odvijali pod stručnim vodstvom arheologa Tihomira Glavaša i patologinje Marije Definis-Gojanović. Ukupno je otkopano 28 tijela. Očito su prije smrti morali kopati mjesto gdje će biti ubijeni, jer smo pronašli i ostatke vatre na kojoj su se grijali stražari, moguće sami ubojice. Uz dva tijela pronašli smo ostatke krunice i franjevačkog habita. DNK analiza je još u toku pa se nadamo saznati i tko je drugi ubijeni fratar, ili možda još nekoliko njih, te tko su ostali ubijeni. Različiti su, naime, dolazili i kazivali da je ovdje, po svjedočenjima i dokumentima, ubijen i neko njihov.

Kad se dovrši DNK analiza, na Humcu će biti održana sv. misa zadušnica za sve pobijene. Nakon nje fra Martinovo tijelo ili tijela pronađenih franjevaca bit će prevezena na Široki Brijeg i pokopana u grobnicu gdje već počivaju 22 hercegovačka franjevca koje su komunisti ubili. Tijela drugih identificiranih bit će predana obitelji i pokopana u porodičnim grobnicama. One koji ne budu identificirani pokopat ćemo u općinsku grobnicu pod brojem i oznakom gdje su pronađeni tako da će biti moguća i naknadna identifikacija", saopćeno je iz Vicepostulature iz Širokog brijega.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: