{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pomoć za obnovu džamije u Tešnju pristiže iz cijele BiH i inozemstva

Piše: E. M./Klix.ba
12.12.2017. u 13:31
1.114
126
Pomoć za obnovu džamije u Tešnju pristiže iz cijele BiH i inozemstva
1.114
Pomoć za obnovu džamije u Tešnju pristiže iz cijele BiH i inozemstva
Foto: MIZ Tešanj
Tešanjsku Ferhad-begovu džamiju, kojoj je vjetar u noći s ponedjeljka na utorak srušio munaru, danas su obišli glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tešanj Fuad ef. Omerbašić te zenički muftija Ejub ef. Dautović te su istakli da će Tešnjaci iz ovog iskušenja izaći jači i jedinstveniji.
Usljed snažnog vjetra munara Ferhad-begove džamije se oko jedan sat poslije ponoći srušila na džamijsku sofu i jedan privatni poslovni prostor neposredno uz džamiju, a ljudskih žrtava na svu sreću nije bilo. 
Džamiju su danas obišli glavni imam Medžlisa IZ Tešanj i zenički muftija, koji su istakli da će džamija uskoro biti ponovo u funkciji.

"Uz Allahovu pomoć Tešnjaci su iz iskušenja uvijek izlazili jači, jedinstveniji i spremniji na žrtvu", kazao je Omerbašić.

Odmah nakon nesreće, kako su izjavili za Klix.ba iz Medžlisa IZ Tešanj, stigle su brojne ponude podrške i pomoći u obnovi džamije, kako iz Tešnja, tako i iz cijele Bosne i Hercegovine i inozemstva, za šta su izuzetno zahvalni čelnici ove vjerske ustanove.

Omerbašić je dodao da je džamija od 1558. godine, kada je napravljena, vjernicima služila za obavljanje namaza i druge vjerske sadržaje te da će i dalje tome služiti, kako je i Gazi Ferhad-beg svojom vakufnamom odredio.

U toku dana džamiju će posjetiti i stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Federacije Bosne i Hercegovine koji će procijeniti štetu te predložiti daljnje korake u obnovi džamije. Munara džamije u Tešnju će biti obnovljena, a sva šteta nastala nakon njenog rušenja bit će sanirana sredstvima donatora te Medžlisa IZ.

Načelnik Tešnja Suad Huskić je pojasnio kako su, osim štete na džamiji, u protekloj noći zabilježene materijalne štete i na objektima u Jevadžijama i Raduši te da je na više lokacija došlo do pada elektrovodova na ceste, zbog čega je snabdijevanje električnom energijom otežano.

U toku dana bit će poduzete i aktivnosti na otklanjanju posljedica štete u okolini džamije kako bi se omogućio pristup džamiji i obavljanje vjerskih obreda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: