{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pomoć ne stiže do povratnika u RS: Mi smo posljednji na listi!

20.5.2014. u 14:21
218
105
Pomoć ne stiže do povratnika u RS: Mi smo posljednji na listi!
218
Pomoć ne stiže do povratnika u RS: Mi smo posljednji na listi!
Bosanski Šamac prije dva dana (Foto: Čitatelj/Klix.ba)
U pretežno povratnička naselja u Republici Srpskoj ne dolaze dovoljne količine hrane, vode i ostalih potrepština, kazali su za Klix.ba neki od njih širom tog entiteta.
Željko Stipić iz župe Hrvatska Tišina u općini Bosanski Šamac kaže da su ih vlasti tog entiteta i Općine Bosanski Šamac potpuno zanemarile. Bili su prepušteni sami sebi.

"Od vlasti Šamca, Civilne zaštite i ostalih zvaničnih institucija niko nas nije došao ni obići. Ovdje živi pretežno hrvatska populacija. Dobili smo pomoć iz Zagreba, od naših prijatelja jučer, iz sela Kladara i zahvaljujem im puno. Dolazila je pomoć u Šamac, ali za nas ništa. Mi nismo bili ni izvučeni iz poplavljenog sela, da nisu došli momci iz Gradačca, mi bi ovdje bili i gladni i žedni, kratko i jasno da vam kažem", rekao je Stipić za Klix.ba.

Mještani ovih naselja sugeriraju da se pomoć koja je namijenjena njima dovozi direktno u selo i dijeli mještanima.

"Pomoć koja nam je stigla iz Hrvatske i Gradačca će se i danas dijeliti, evo pripremamo pakete i ići ćemo od kuće do kuće", dodaje Stipić.

U još nekim povratničkim naseljima se žale da ih lokalna i entitetska vlast stavlja na kraj liste prioriteta.

Ramiza Omerović iz Bratunca ističe da su u njenom komšiluku tri kuće potpuno poplavljene te da da je pomoć mještanima došla prekasno.

"Što se tiče Općine Bratunac i vlasti generalno ovdje, nisu se puno trudili da požure kako bi nam pomogli. Dva dana smo bili okruženi vodom, a u jednoj kući nas je bilo 17. Ja, kćerka i unuka smo se jedva izvukle iz naše kuće. Drugi dan kada je došla pomoć, odnosno kada su došli s čamcem, kada su stigli napokon vatrogasci, nisu uspjeli doći do nas. Više nam niko nije ni dolazio kada je u pitanju Općina Bratunac. Dolazili su neki drugi ljudi, neki koji nas poznaju, i doturali nam vodu, hranu, mlijeko... Od institucija, niko ništa. Prvi dan su došli da donesu hranu, došlo je vatrogasno vozilo, ali nisu uspjeli doći do nas, tako da se više nisu ni vraćali", kaže Omerović.

Stipić i Omerović nisu jedini, i u nekim drugim povratničkim naseljima u tom entitetu se žale da pomoć do njih ne dolazi, a i ako dođe, onda im to uglavnom donesu ljudi koji privatno doniraju hranu, ali ne i institucije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: