BiH
36

Pomagao je ljudima tokom poplava u BiH, sada je zaboravljen i bez ičega

Piše: M. Nukić
Bego Kapetanović iz Bosanskog Šamca pokazao je šta znači biti human i dobar komšija. Tokom majskih poplava ugrožavao je svoj život kako bi spasio svoje komšije i ostale mještane, te je nosio hranu i vodu po kućama i stanovima osobama koje su bile zarobljene.

U poplavama je potpuno stradala i njegova kuća u što se uvjerila i ekipa Udruženja Pomozi.ba, koji su 10. juna otišli u posjetu Bosanskom Šamcu i fotografisali i njegovu kuću. Bego je ostao bez ičega, zidovi njegove kuće su se potpuno urušili i ništa od stvari nije mogao spasiti. Bager je pokupio sve, a Bego je ostao bez krova nad glavom. Kada su dijeljeni vaučeri za poplavljene od Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske, svi su ih dobili osim Bege.

"Kada su ispunjavani formulari za te vaučere on je napisao ime svoje majke, koja je u međuvremenu umrla, a trebao je staviti svoje ime da bi mogao podići vaučer. Nakon primijećene pogreške, rekli su da će poslati taj formular u Banju Luku i da će ispraviti grešku, ali to nisu uradili. Tokom poplave ostao je u Bosanskom Šamcu, spasio je više od 50 osoba i sve vrijeme je nosio hranu po kućama i stanovima. Njegova kućica starija od 80 godina je bila potopljena skroz do krova i voda ju je urušila u potpunosti. Dobio je donaciju od Holandije i izgrađena mu je nova kuća. Poslije je opet tražio vaučer u općini i rekli su mu da ga ne može dobiti jer mu Holandija pravi kuću. Svi ostali u mojoj ulici su dobili vaučer iako su im Holanđani obnavljali kuće, čak i podstanari", rekao nam je njegov komšija koji želi pomoći ovom dobrom čovjeku.

Bego sada živi u sestrinoj kući koja je također devastirana u poplavama. Inače živi sa bratom kojeg izdržava od svoje invalidnine, jer je Bego ratni invalid.

"Nemam ništa, sve je otišlo u poplavi. Nemam ni šerpe, viljuške, peškira... Da nisu pali zidovi ja bih to iznio, oprao... ali sve je uništeno i bager je to samo odnio. U toj kući mi je sve ostalo, ova je prazna. Dobio sam kauč od hodže prije nego mi je napravljena kuća, ali došla je komšinica koja je isto izgubila sve u poplavama i dobila kuću, a nije imala gdje spavati pa sam njoj dao, jer meni kuća nije bila gotova. Sada sam našao neki stari kauč na smetljištu pa može poslužiti", rekao nam je Bego koji je ostao optimista i pozitivna osoba uprkos svim problemima i nedaćama koje su ga zadesile.

Njegove komšije opisuju ga kao dobrog i skromnog čovjeka koji uvijek pomaže ljudima. Kako kažu, zimi dijeli drva komšijama, hranu beskućnicima i ništa mu nije teško, iako je i sam invalid. Uprkos tome, ništa ne traži, ne prosi i ne moli. Kako nam je rekao, volio bi samo da dobije taj vaučer da opremi kuću i normalno živi u njoj.

"Ne brinite se, bit će to sve dobro", rekao je na kraju razgovora dobri Bego.