110.000 KM
24

Pomagači Nermina Drnde nakon priznanja da su čuvali novac pušteni na slobodu

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Trojica uhapšenih u nastavku akcije "Balkan" koju su u petak u Sarajevu proveli policijski službenici Federalne uprave policije pušteni su na slobodu, potvrđeno je za Klix.ba iz Federalne uprave policije.

Naime, trojica uhapšenih su priznali da su glavni osumnjičenom Nerminu Drndi pomogli prilikom čuvanja novca u iznosu od 110.000 konvertibilnih maraka (35.000 eura i 42.000 KM).

Riječ je o osobama inicijala A.B. (1972.god.), R.LJ. (1969.god.) i E.O. (1967.god.).

Kako saznaje Klix.ba, Drnda je prije pretresa spomenutim osobama dao novac na čuvanje, ali za njihovo zadržavanje u pritvoru nije bilo razloga.

Podsjećamo, u petak su izvršeni pretresi dva objekata na području općine Ilidža kojom prilikom je pronađen i privremeno oduzeto novčani iznos od 110.000 u različitim apoenima i valutama (konvertibilne marke i euro), oružje, municija i drugi predmeti koji potiču iz predmetnih krivičnih djela.

Direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Nermin Drnda i njegov pomoćnik Hajrudin Djedović uhapšeni su 19. februara. Sumnjiče se da su u svojstvu odgovornih osoba Direkcije s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi zahtijevali i primali novac i darove od vlasnika i odgovornih osoba više privednih subjekata iz BiH, čija djelatnost ima veze sa izgradnjom i rekonstrukcijm puteva, a kako bi istim obezbjedili poslove kroz namještanje tendera javnih nabavki koje je provodila Direkcija, kao i druge nezakonite radnje.

Konkretno, osumnjičeni su da su od sredine 2016. do kraja 2017. od firmi koje su angažirali na održavanju puteva uzimali tri posto od naplaćenih faktura.