BiH
0

Položeno cvijeće na mjestu masakra ispred OŠ "Safvet-beg Bašagić"

FENA
Delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, općina Centar i Stari Grad, učenici škola, porodice ubijenih i sugrađani, danas su učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća odali počast ubijenima građanima ispred Osnovne škole "Safvet- beg Bašagić", na raskršću ulica Gimnazijska i Obala Kulina bana.

Na današnji dan, 14. decembra 1993. godine, od rasprskavajućeg djejstva minobacačke granate ispaljene s agresorskih položaja na Vracama, smrtno je stradalo osam građana Sarajeva, a 10 ih je teže i lakše ranjeno.

Poginuli su: Vildana Avdić, Dina Čomor, Rusmir Čopelj, Azra Hanić, Lejla Jahić, Razija Jahić, Amir Krivić i Dino Šipilović.

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. - 1995., rekao je da je ovdje počinjen strašan zločin i da je ovo jedno od mnogobrojnih mjesta gdje su zločinci ubijali nevine građane.

"Okupili smo se ovdje, na mjestu ovog strašnog zločina, da se sjetimo naših sugrađana i nevinih žrtava da bismo ih sačuvali od zaborava, jer, zaborav je grijeh, zaborav je saučešće u zločinu", rekao je Hasan Karačić, sekretar Ministarstva za prostorno uređenje KS-a.