BiH
0

Obilježena 18. godišnjica od masakra u općini Novi Grad

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje danas je u Sarajevu na Trgu ZAVNOBiH-a ispred broja 18 obilježena 18. godišnjica od pogibije četvero građana Sarajeva od kojih je troje djece.

Na tom mjestu postavljeno je i spomen-obilježje, a na žrtve je uime Kantona Sarajevo podsjetila pomoćnica ministra kulture i sporta u Vladi KS-a Alma Jusufbegović-Bečić naglašavajući da se ovakvi događaji ne smiju zaboraviti, ali ni ponoviti.

Također, upozorila je da su u Sarajevu učinjeni monstruozni zločini nad djecom, koje normalan čovjek ne može razumjeti.

Tog tragičnog dana od minobacačke granate 120 mm ispaljene iz pravca naselja Nedžarići poginula je učiteljica Fatima Gunić i njeno troje učenika Adis Mujalo (1984.), Vedad Mujkanović (1984.) i Feđa Salkić (1986.).

Više od 300 djece iz Osnovne škole "Fatima Gunić" prisjetilo se današnjeg događaja, a svako od njih položilo je po jedan cvijet u znak sjećanja na poginule učenike njihove škole.

Tragičnog događaja prisjetili su se danas članovi porodica i komšije, predstavnici KS-a, predstavnici Grada Sarajeva, Općine Novi Grad Sarajevo, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. - 1995. godina, Udruženja civilnih žrtava rata te brojni građani.