65. godišnjica oslobođenja
0

Položeno cvijeće kod Vječne vatre

FENA
Polaganjem cvijeća kod Vječne vatre u jutarnjim satima počelo je obilježavanje 6. aprila Dana oslobođenja Sarajeva od fašista i Dana Grada Sarajeva.

Mladi Grada Sarajeva nakon što su položili cvijeće krenuli su prema bistama Vladimir Perić Valter i Josip Broz Tito gdje će također položiti cvijeće.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i član Predsjedništva BiH Željko Komšić također su položili cvijeće kod Vječne vatre.

"Svake godine sve više i više ljudi dolazi ovdje da položi cvijeće, a to govori o činjenici da to ljudima sve više i više znači", kazao je Komšić.

Dodao je da se treba ponositi ljudima koji su svoj život dali za domovinu i slobodu BiH bilo u ovom ili u Drugom svjetskom ratu i poručio da se to ne smije zaboraviti.

Delegacija Kantona Sarajevo na čelu s premijerom KS-a Besimom Mehmedićem je položila cvijeće.

"Ovaj dan predstavlja slobodu i mir koji smo dobili kad je bilo najpotrebnije i ovo su tekovine svih nas", kazao je Mehmedić i izrazio nadu da se ovo nikada više neće ponoviti te da nećemo imati više dana koje ćemo slaviti iz ovakvih razloga.

Poručio je budućim generacijama da budu pametnije i mudrije od generacija koje su ove ratove doživljavale.

Cvijeće su položili i delegacija Grada Sarajeva na čelu s gradonačelnikom Alijom Behmenom, delegacija općine Novi Grada na čelu s načelnikom Damirom Hadžićem, općine Novi Grad na čelu s načelnikom Nedžadom Koldžom, delegacija Grada Praga, delegacija potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe i mnogi drugi.

Planirano je da delegacija Grada Sarajeva položi danas cvijeće i na mezarju Kovači, na mostu "Suade Dilberović i Olge Sučić", na spomen-parku Vraca, na Starom jevrejskom groblju te na spomen-obilježju na Trgu ZAVNOBiH-a.