Sarajevo
0

FOTO / Cvijeće i sjećanje na ubijene tokom fudbalskog turnira

Sarajevo-x.com
Delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na mjesto masakra na parking prostoru između Trga djece Dobrinje i ulice Grada Bakua, u znak sjećanja na 15 Sarajlija koje su tokom bajramskog turnira ubile dvije granate, ispaljene sa agresorskog položaja iz pravca Veljina, na današnji dan prije 17 godina. U isto vrijeme teže i lakše je ranjeno još 80 osoba.

"Okupili smo se na mjestu strašnog zločina, da se sjetimo žrtava, jer je naša obaveza da s pijetetom njegujemo uspomene na njih. U nama nema mržnje, ni osvete, jer bi nas mržnja učinila sličnim onima od kojih se želimo razlikovati, jer su svojim zlom učinili tu razliku nepremostivom. Ne učimo nikoga da mrzi, ali učimo sve istini i vrijednostima slobode i jednakosti. Pamtimo naše žrtve i tražimo pravdu za počinjeni zločin", istakao je ovom prilikom ministar stambene politike KS Čedomir Lukić, te s dubokim poštovanjem pročitao imena svih stradalih.

Tog kobnog dana ubijeni su: Atif Bajraktarević, Mirza Deljković, Alija Godinjak, Alija Gojak, Adnan Mirvić, Kemal Mulahmetović, Dragan Osadčij, Refik Ramić, Jusuf Razić, Munir Sabanić, Adel Selmanović, Danijel Šolaja, Damir Trebo, Asim Zagorica i Marko Žižić.

Predsjednik Udruženja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina, Fikret Grabovica istakao je da je među ubijenima bilo i petoro djece. On je, kao i otac ubijenog 16-godišnjeg Kemala, Omer Mulahmetović naglasio kako je za ovaj, kao i za brojne druge zločine počinjene tokom 1425 dana opsade Sarajeva, potrebno što prije uhapsiti i procesuirati odgovorne.

Dodao je kako Udruženje kontinuirano prikuplja dokumentaciju vezanu za pomenute zločine koju će u saradnji sa Institutom za ratne zločine BiH iskoristiti kao dokazni materijal za pokretanje tužbi i procesuiranje zločinaca.

Pored delegacije Kantona Sarajevo, danas su na mjesto masakra cvijeće položile, te učenjem fatihe i minutom šutnje počast odale i delegacije Grada Sarajeva, Općine Novi Grad, MZ Dobrinja C, Unije civilnih žrtava rata KS, Udruženja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina, boračkih udruženja, učenici i nastavno osoblje Osnovne škole "Osman Nuri Hadžić", te mnogobrojna rodbina, prijatelji i komšije nevino stradalih Sarajlija.