{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Položen temeljac za novu fakultetsku zgradu IUS-a

S
8.6.2011. u 21:15
0
38
Položen temeljac za novu fakultetsku zgradu IUS-a
0
U Sarajevu je u srijedu svečano otvoren Istraživački centar Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu, te položen kamen-temeljac za novu fakultetsku zgradu IUS-ovog kampusa. Također, promovisano je 127 diplomanata i magistara.
Danas je svečano otvoren i Istraživački centat IUS-a, površine 1.300 kvadratnih metar. U njemu će se nalaziti laboratorije za bioinžinjering, genetiku, hemiju, fiziku, mekatroniku i elektroniku, te kompjuterske nauke.

Otvoren Istraživački centar

U skladu sa potrebama Centra, a zahvaljujući osnivaču IUS-a Fondaciji za razvoj obrazovanja, laboratorije će biti opremljene najnovijom tehnologijom. Infrastruktura laboratorija bit će posebno prilagođena kako bi bilo omogućeno provođenje interdisciplinarnih istraživanja. Akademsko osoblje IUS-a će sarađivati sa profesorima i naučnicima sa drugih univerziteta iz Bosne i Hercegovine i svijeta, što će ih činiti kompetitivnim na međunarodnoj sceni, te jačati bosanskohercegovački akademsku zajednicu.

Centar su otvorili rektor IUS-a prof. dr. Hilmi Unlu, predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo Hasan Topaloglu, te predsjednik Upravnog odbora Univerziteta prof. dr. Adem Basturk.

Promovisano 127 diplomanata i magistara

U ovom velikom danu za bh. naučnu i obrazovnu zajednicu promovisano je 127 diplomanata i magistara iz BiH, Turske, Indonezije, Mongolije i Srbije.

Na ceremoniji su proglašeni i najbolji studenti i to sa Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka: Minela Jusović, Emine Rumeysa Cetiner i Fatma Betul Acun; Sa Fakulteta menadžmenta i javne uprave Aida Bulbul, Irfan Strika i Nađa Dreca; Sa Fakulteta umjetnosti i društvenih nauka Hatun Sevgi, Ajše Kaja i Feyza Četin.

Najboljim studentom na univerzitetu proglašena je Minela Jusović.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) je vodeći fondacijski univerzitet u Bosni i Hercegovini sa oko 1.200 studenata iz 22 zemlje svijeta. Osnovala ga je Fondacija za razvoj obrazovanja Sarajevo. IUS čine tri fakulteta – Fakultet umjetnosti i društvenih nauka, Fakultet prirodnih i tehničkih nauka, te Fakultet menadžmenta i javne uprave, kao i devet studijskih programa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: