{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Položen kamen temeljac: Sarajevo uskoro dobija prvu "pasivnu kuću"

F
7.5.2014. u 12:05
109
4
Položen kamen temeljac: Sarajevo uskoro dobija prvu "pasivnu kuću"
109
Na Kovačima, u sarajevskoj općini Stari Grad, danas je položen temeljac za izgradnju edukativnog centra “Naša pasivna kuća”.
Temeljac su položili Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, i Kemal Čolak, direktor firme Promo d.o.o. iz Donjeg Vakufa koja je investitor i izvođač radova.

Hadžibajrić je rekao da će ovaj ogledni primjerak kuće biti u vlasništvu Općine, a njen jedan dio će koristiti MZ Kovači. Ujedno ona je i promocija firme Promo d.o.o. koja gradi ovakve kuće.

Načelnik Općine Stari Grad je naveo da je ovo specijalna vrsta gradnje kojom se može uštedjeti energija i do 15 puta u odnosu na klasičnu gradnju.

“Pasivna kuća” će biti edukativni objekt veličine 103 m2 i bit će prezentirana građanima i institucijama, sa svim njenim pozitivnim učincima.

"S obzirom na to da svi težimo približavanju i ulasku u Evropsku uniju, i ovo je jedan od značajnih koraka ka tom približavanju. Firma Promo d.o.o. već dugo godina radi niskoenergetske kuće, a ovo je prva naša pasivna kuća koju darujemo građanima, Općini Stari Grad, Kantonu i BiH", kazao je direktor firme Promo d.o.o Čolak.

Montaža kuće traje kratko, pojasnio je Čolak, to je panelni sistem montažne gradnje, postavljaju se već izgrađeni kompletni zidovi, s pripremljenom fasadom, vodom, strujom. Po sistemu "ključ u ruke“ gradnja ovakve kuće traje tri mjeseca.

Ova kuća će svojom vrhunskom toplotnom izolacijom i korištenjem energije iz obnovljivih izvora smanjiti potrošnju energije i do deset puta, a istovremeno osigurati maksimalnu udobnost i prijatan boravak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: