BiH
100

BiH dobija prvu "pasivnu kuću"

FENA
Načelnik Općine Stari Grad, Sarajevo, Ibrahim Hadžibajrić danas je potpisao ugovor o realizaciji projekta "Naša pasivna kuća" s direktorom firme Promo iz Donjeg Vakufa Kemalom Čolakom. Radi se o izgradnji montažnog objekta na prostoru općine Stari Grad koji će Općina koristiti za svoje potrebe.

Investitor i izvođač radova će biti firma Promo.

Pasivna kuća će biti edukativni objekt dimenzija oko 100 metara kvadratnih

Načelnik Hadžibajrić je istaknuo da su predstavnici Općine prije više od godinu dana sa čelnicima firme Promo dogovorili saradnju u vezi s izgradnjom objekta. Početak gradnje je planiran za mjesec dana, a završetak radova do septembra 2014. godine.

Kazao je da se radi o jednoj novoj tehnologiji izgradnje objekata za stambene potrebe te da je ta vrsta gradnje, gradnja budućnosti koja je primamljiva zbog velike štednje energije.

Pojasnio je da će "Naša pasivna kuća" biti otvorena te da će služiti i kao pokazatelj pozitivnih strana montažne gradnje.

"Služit će za potrebe Općine, određenih djelatnosti, a vjerovatno će biti smješten jedan dio Mjesne zajednice Kovači", kazao je Hadžibajrić.

Generalni direktor firme Promo Kemal Čolak je kazao da će izgradnja tog objekta biti prva "Pasivna kuća" u Sarajevu i Bosni i Hercegovini te da je to trend koji prate zemlje Evropske unije.

"Ovo je nova epoha u izgradnji objekata u BiH, i ovo je sigurno jedan moment koji će mnogo značiti za građevinski život u BiH"; naglasio je Čolak te dodao da će gradnja montažnih objekata ići u korist proizvođačima i nabavljačima građevinskih materija te obrazovnim institucijama iz sektora gradnje.