BiH
0

Položaj žena u BiH u svim segmentima društva alarmantan

FENA
Između teoretske i praktične primjene Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena u BiH, čiji je ona potpisnik, postoji ogroman jaz, suština je Izvještaja o položaju žena u BiH, koji su predstavnice četiriju bh. nevladinih organizacija prezentirale 16. maja u New Yorku pred Komitetom UN-a za primjenu ove konvencije.

Kako je rečeno na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu, predstavnice NVO Udružene žene iz Banje Luke, Global rights iz Sarajeva, Centra žena i društvo iz Sarajeva te Medica iz Zenice na posebnom su sastanku pred UN-ovim Komitetom govorile o široko rasprostranjenoj diskriminaciji prema ženama u BiH, u različitim oblastima života.

Učešće žena u javnom i političkom životu te procesu donošenja odluka dramatično je, nasilje nad ženama i trgovina ženama još predstavljaju akutni problem bh. društva te neriješeni status žena žrtava ratnih silovanja, samo su neki od elemenata Izvještaja i ključni su problemi s kojima se svakodnevno suočavaju žene u BiH.

Marijana Senjak iz NVO Medica ističe kako je jedan od ključnih problema nepostojanje gender senzitivnih budžeta u državnim strukturama. Parama iz takvih budžeta trebale bi se finansirati sve aktivnosti koje se odnose na zaštitu prava žena i različite projekte.

Nada Ler-Sofronić iz Centra žena i društvo iz Zenice ukazala je na veliki problem neprimjene svih zakona koji reguliraju ovu oblast. Tako je donesen Zakon o zaštiti od nasilja u porodici, Zakon o ravnopravnosti spolova BiH te drugi koji reguliraju tu oblast, ali se njihove odredbe u praksi ne primjenjuju.

Ukazano je i na problem finansiranja sigurnih kuća za žene i djecu, što sada rade NVO putem različitih donatora i vlada stranih država. U Evropi sigurne kuće s oko 80 posto finansira država.

Lana Jajčević iz NVO Udružene žene (B. Luka) ustvrdila je kako je primjena Zakona o zaštiti od nasilja u porodici alarmantna. Nijedan segment toga zakona se ne primjenjuje. Tako u Banjalučkoj regiji od 590 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici od 1. januara ove godine, niti jedan nasilnik nije odgovarao zakonski.

Potrebno je izvršiti veći pritisak na državne strukture kako bi se ovi i drugi zakoni počeli u potpunosti primjenjivati u praksi, stav je ovih organizacija.