I mobing sve češća pojava
4

Polovina poslodavaca u RS-u ne isplaćuje redovno zarade

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Jedna polovina poslodavaca u Republici Srpskoj ne isplaćuje redovno plaće i naknade radnicima, što je samo jedno od brojnih kršenja radničkih prava u tom entitetu, upozorila je danas predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić.

"Isplata plaća radnicima je zakonska obaveza, ali je inspekcija utvrdila neuredne isplate zarada kod 47,5 posto kontroliranih poslodavaca", istakla je Mišić nakon današnje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća RS-a i dodala da su u sličnom procentu i kršenja prava na godišnji odmor, ali i zaštite na radu.

Ona je ponovila stav da je stanje alarmatno kada su u pitanju radnička prava u RS-u, te da je izvještaj Inspektorata RS-a za prvih šest mjeseci pokazao mnogo više vanrednih kontrola nego u 2011., što znači da se krše zakoni.

"To potvrđuje da se nismo pomakli s mrtve tačke i stanja da institucije koje su nadležne za kontrolu primjene zakona nisu odgovorile punim kapacitetom. To je suštinski zadatak za Vladu i kontrolne organe", kazala je Mišić na pres-konferenciji u Banjoj Luci, ističući da se u RS-u još uvijek procijenjuje da oko 80.000 radnika radi na crno i da postoji veliki broj poslodavaca za koji ne važe zakoni, pravila i koji nisu sankcionirani.

Ističući da ne stoje tvrdnje da je stopa rada na crno oko 12 posto, Mišić je rekla da bi u tom slučaju RS "bila sretna zemlja", ali i dodala da je ovaj izvještaj inspektorata pokazao i neke slabosti te institucije.

"U kontroli su inspektori primijetili da veliki broj radnika ima potpisane ugovore o radu dva dana prije dolaska inspekcije koja kontrolira rad na crno. Ko je s kim u sprezi?", pita se predsjednica Saveza sindikata RS, uz stav da se iz izvještaja Inspekcije vidi veoma slab rad inspektora u Banjoj Luci, Prijedoru, Trebinju...

Glavni republički inspektor rada i zaštite na radu Čedo Risović kazao je da je u šest mjeseci 2012. Inspekcija rada ukupno evidntirala 530 radnika bez zaključenog ugovora o radu, u izvršenih 1.177 kontrola.

Najviše je neprijavljenih radnika je u ugostiteljstvu, drvoj industriji i šumarstvu, odnosno sječi drveta.

Izrečene su svega dvije prijave za pokretanje krivičnog postupka, dok su prekršajni nalozi izrečeni u iznosu od 470.900 KM

Najčešće se krše zakonske odredbe o isplatama plaća, kao i otkaza o radu uz koji se sve češće pokreće disciplinski postupak, kako bi poslodavci izbjegli otkazni rok i otpremninu za radnika.

I mobing je, potvrđuje, sve češća pojava.

"U Zakonu o radu o tome imaju svega tri člana i nijedan ne predviđa kazne i vrlo je teško dokazati mobing i to ostaje zadatak suda", rekao je Risović.

Predsjednik Unije poslodavaca Ranko Milić tvrdi da se poslodavci zajedno s drugim socijalnim partnerima "konstatno bore" protiv rada na crno, jer te pojave usložnjavaju poslovanje onima koji rede regularno.

"Naš je interes da takve pojave ukinemo, jer će se to popraviti stanje kako za poslodavce tako i za radnike", tvrdi Milić, koji je predsjedavao današnjom sjednicom Ekonomsko-socijalnog vijeća RS-a.