Vandalizam
462

Polomljeno mlado stablo lipe na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U nizu drvoreda u sarajevskom Vilsonovom šetalištu jutros smo zatekli polomljeno mlado stablo lipe koje je, saznajemo iz preduzeća Park, zasađeno prošle godine.

Ovo stablo zasađeno je u sklopu zajedničke akcije Parka i Općine Novo Sarajevo koja je podrazumijevala zamjensku sadnju, odnosno rekonstrukciju starih i oboljelih stabala na Vilsonovom šetalištu.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Glasnogovornica preduzeća Park Aldijana Hamza govori nam kako je stablo polomljeno u noći sa nedjelje na ponedjeljak te kako je riječ o klasičnom vandalizmu.

"Nažalost, ali mi smo u Parku nekako navikli na ovakve slučajeve. Žalosno je što se radi projekt obnove stabala na Vilsonovom šetalištu koja na kraju završe na ovakav način. O svemu smo obavijestili i našu službu komunalnih redara koji će napraviti zapisnik na mjestu događaja te obavijestiti komunalni inspektorat. Moj kolega s terena kazao mi je kako bi radije ostavio polomljeno stablo da građani vide kakav je odnos prema prirodi. Mi obično vrlo brzo intervenišemo, uklon imo stablo i niko ne prrimijeti da se tu nešto desilo", kaže Hamza.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Ona dodaje kako u ovom slučaju materijalna šteta nije mnogo značajna, ali su odnos i ponašanje pojedinaca prema javnom zelenilu itekako važni.