Zahvalni Dodiku i Lagumdžiji
122

Poljoprivrednici u RS-u sretni zbog sporazuma SNSD-a i SDP-a

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Udruženje poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske pozdravilo je najavljene mjere iz sporazuma SNSD-a i SDP-a koje se odnose na zaštitu domaće proizvodnje, budući da idu u korist poljoprivrede.

Predsjednik Udruženja Vladimir Usorac rekao je Srni da su poljoprivrednici zahvalni što će dobiti plavi dizel, pojačanu kontrolu uvoznih proizvoda, a samim tim i zaštitu domaće proizvodnje.

"To mora da nas raduje", istakao je Usorac, te dodao da nikada nije kasno da se zaštite domaći proizvodi, ali da smatra da je to trebalo i ranije učiniti.

Prema njegovim riječima, sastanak lidera SNSD-a Milorada Dodika i SDP-a Zlatka Lagumdžije imao je veliki efekat, kao i druge kampanje koje se pokreću.

Osvrnuvši se na nedavnu zabranu uvoza mlijeka iz Republike Srpske koju je uvela Hrvatska, Usorac je rekao da količina izvezenog mlijeka svakodnevno raste.

"Hrvatska redovno u oktobru, kada se sklapaju ugovori sa trgovačkim lancima, uvede zabranu uvoza kako bi rekli da naše mlijeko nije dobro i da mi nismo sigurni snabdjevači", objašnjava Usorac.

On je pozdravio jučerašnju zabranu ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Miroslava Milovanovića koja se odnosila na promet određenih namirnica makedonskog proizvođača "Mega Zoran DOOEL" i "Kras" iz Slovenije.

Građani treba da znaju šta jedu i kupuju, kaže Usorac, te poručuje da uvijek treba obavijestiti javnost o svemu štetnom što se pronađe u uvezenim proizvodima.

Delegacije SNSD-a i SDP-a BiH 31. oktobra postigle su sporazum koji, između ostalog, uključuje mjere zabrane uvoza sezonskih proizvoda u vrijeme sezone berbe, te razmatranje uvođenja drugih oblika zaštite kroz vancarinske mjere.

Dogovorena je mjera zabrane izvoza pšenice i kukuruza u vrijeme dospijeća, kao i uvođenje plavog dizela.