BiH
0

Poljoprivrednici blokirali granični prelaz u Bosanskoj Gradišci

Klix.ba
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Članovi Udruženja poljoprivrednika Republike Srpske blokirali su danas granični prelaz u Bosanskoj Gradišci, jer su nezadovoljni djelimičnim provođenjem ugovora o slobodnoj trgovini, nedobijanju izvoznih brojeva i plavog dizela.

Predsjednik Udruženja Vladimir Usorac rekao je da poljoprivrednici u posljednje četiri godine bez uspjeha upozoravaju vlasti BiH da rade protiv zemlje.

Prema njegovim riječima, samo zbog nepotpunog provođenja ugovora o slobodnoj trgovini BiH godišnje gubi milijardu KM.

Foto: SRNA
Foto: SRNA
"Ako ne dobijemo izvozne brojeve, od naredne godine, kada Hrvatska bude u EU, imat ćemo 50 miliona litara mlijeka viška. Poljoprivreda je najzastupljenija grana privređivanja u BiH i, ako mi prestanemo da radimo, BiH će ubrzo da bankrotira. Upravo se borimo protiv toga", rekao je Usorac danas tokom protestima na graničnom prelazu u Bosanskoj Gradišci, organizovanim od 10.00 do 11.00 sati.

Poljoprivrednici iz Republike Srpske današnjim protestima u potpunosti podržavaju kolege iz Federacije BiH, a odgovore na upozorenja očekuju od Vijeća ministara BiH, Parlamentarne skupštine BiH i svih agencija koje imaju veze sa poljoprivredom i izvozom.