Zbog odnosa vlastodržaca
2

Poljoprivrednici Tuzlanskog kantona tražit će azil u EU

Piše: D. Brkić
Zbog neisplaćenih poticaja za poljoprivredu iz 2011. i 2012. godine, Udruženje poljoprivrednika Agro inkubator iz Tuzlanskog kantona tužit će Ministarstvo finansija i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade TK.

Predsjednik udruženja Mato Lovrić je najavio kako će poljoprivrednici iz Tuzlanskog kantona, zbog izuzetno teškog položaja, zatražiti azil u nekoj od zemalja Evropske unije.

"Naši političari pričaju o Evropi, a za poljoprivredu izdvajuju tri posto, dok Evropa izdvaja 47 posto. Ukoliko ne bude konkretnih poteza, ostat ćemo bez stočnog fonda i hrane", kaže Mato Lovrić.

Poljoprivrednici kao krajnju mjeru navode mogućnost blokade svih prilaza Tuzli i blokadu kompletnog Tuzlanskog kantona.

"Radeći na zemlji prehranjujem svoju porodicu. Nama treba hitna isplata poticaja. Kada prođe sezona, taj novac nam neće ništa značiti, jer neće biti utrošen za ono što je namijenjen", kaže jedan poljoprivrednik iz Kalesije.

Poljoprivrednici iz Kalesije su nezadovoljni i zbog dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta. No, rečeno im je kako taj problem ne može biti riješen dok inspekcijski organi ne završe svoj dio posla.