BiH
23

Poljoprivrednici podnijeli krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra Ante Krajine

Piše: N. N.
Miro Pejić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH, danas je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu podnio krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra finansija u Vladi Federacije BiH Ante Krajine, ali i više nepoznatih osoba iz tog ministarstva.
Miro Pejić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Miro Pejić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Poljoprivrednici Krajinu i druge osobe iz Ministarstva finansija Vlade Federacije BiH sumnjiče da su nezakonitim aktivnostima blokirali isplatu podsticaja poljoprivrednicima.

"Udruženje poljoprivrednika u BiH podnijelo je krivičnu prijavu kako smo to ranije i najavljivali. Ukazivali smo i vjerovali da neće doći do ovoga, da će se poljoprivrednicima isplaćivati podsticaji kako je to zakonom i propisano, ali poljoprivrednici to nisu dočekali od ministra Krajine koji je isplatu blokirao tokom cjelokupnog svog mandata", rekao je Pejić neposredno nakon što je predao krivičnu prijavu.

Poljoprivrednici se, inače, pozivaju na Zakon o izvršenju budžeta Federacije BiH prema kome je bilo predviđeno da se poljoprivredni podsticaju isplaćuju prioritetno. Poljoprivrednici kažu kako su njihovi podsticaju kasnili mjesecima, dok su plaće državnim službenicima redovno isplaćivane.

Pejić se nada da krivična prijava neće ostati mrtvo slovo na papiru te da će je nadležno tužilaštvo uskoro procesuirati.

Činjenicu da krivičnu prijavu podnose tek nakon isteka mandata Krajine i cjelokupne Vlade Federacije BiH na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem Pejić objašnjava nadom da će se cijeli slučaj riješiti na primjereniji način a ne preko suda i tužilaštva.

"Kršenje zakona je očito, i neko je propustio da to sankcioniše. Mi ne mislimo da je naš zadatak kontrola zakonitosti nečijeg rada, ali kad vidimo da su to drugi propustili uraditi onda smo odlučili napraviti ovaj korak", kaže Pejić.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Nakon podnošenja krivične prijave Pejić je najavio da će poljoprivrednici tražiti da budu obeštećeni jer su štete zbog kašnjenja podsticaja ogromne.

Što se tiče odnosa nove vlasti, Pejić kaže kako su prvi kontakti već ostvareni a dojmovi su pozitivni. Za danas je zakazan sastanak s novim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Ipak, Pejić napominje da poljoprivrednici neće čekati da istekne cijeli mandata prije nego što podnesu krivičnu prijavu ako podsticaji budu ponovo kasnili.