BiH
0

Poljoprivrednici pisali Vladi RS-a: Tražimo veće podsticaje i omogućavanje "plavog dizela"

SRNA
Vlada RS
Vlada RS
Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Republike Srpske uputila su danas pismo premijerki RS-a Željki Cvijanović u kojem traže da budžet za poljoprivredu bude povećan na 100 miliona KM, izjednačavanje podsticaja sa federalnim podsticajima, kao i davanje svih saglasnosti za uvođenje plavog dizela na nivou BiH.

Poljoprivrednici traže i transparentnost informacije o obračunatim i isplaćenim podsticajima po namjeni, korisnicima i iznosima za 2015. i 2016. godinu, donošenje novog pravilnika o podsticajima za ovu godinu sa preciznim iznosima podsticaja bez odrednice "do", te da se vode pravilom da podsticaji budu doneseni po litru, glavi i hektaru.

Među zahtjevima su i redovnost isplate podsticaja po svim sektorima tromjesečno-kvartalno, isplata zaostalih podsticaja za 2016. godinu u roku od 30 dana i bolji rad inspekcijskih službi u pogledu porijekla i kvaliteta da bi se smanjila mogućnost za sivu ekonomiju.

Poljoprivrednici trže i davanje poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske na legalno korištenje u što kraćem roku, kao i brži i efikasniji rad pravosudnih institucija u rješavanju sporova u vezi sa naplatom spornih potraživanja.

"Ukoliko Vlada Republike Srpske nije spremna i sposobna da riješi navedene probleme tražimo da podnese neopozivu ostavku i prepusti mjesto onima koji to hoće i znaju riješiti", navodi se u zahtjevima koja su poslali Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske i Udruženje poljoprivrednih proizvođača-mljekara.

Napominju da su ove zahtjeve saopštili i na jučerašnjim mirnim protestima poljoprivrednika u Gradiški.