BiH
0

Poljoprivrednici najavili radikalne mjere ukoliko Terzić nastavi s ignorisanjem njihovih zahtjeva

NINA
Poljoprivrednici koji već deset dana u improviziranom šatorskom naselju mirno prosvjeduju ispred zgrade Vijeća ministara BiH u Sarajevu, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare da će posegnuti za radikalnijim koracima ukoliko premijer Adnan Terzić nastavi s ignorisanjem njihovih zahtjeva.

Rečeno je kako bi se vrlo lako pred zgradom zajedničkih institucija mogla dogoditi ''seljačka buna'' i da bi se mogao ''roditi novi Matija Gubec''. Poljoprivredni proizvođači iz Semberije, Tuzle, Bijeljine, Hercegovine najavili su da će tone svojih proizvoda dotjerati i izručiti ih pred ulaz u zgradu zajedničkih državnih institucija.

Boro Ćosović, poljoprivredni proizvođač iz Bijeljine, naveo je podatak kako su iz Italije i Turske u našu zemlju već ušle tone krumpira, paradajza i krastavaca, podsjećajući kako domaći proizvođači ne mogu ništa prodati zbog tolikog uvoza.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača u BiH Ranko Bakić ponovio je da je jedino optimalno rješenje njihovog problema formiranje ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja na nivou države, a pismo potpore poljoprivrednicima pristiglo je iz Ureda visokog predstavnika.

Poljoprivrednici su se na današnjoj konferenciji, između ostalih, posebno okomili na Fadila Banjanovića, dužnosnika SDP-a, koji je na jednoj televizijskoj stanici kritikovao prosvjede poljoprivrednika pred zgradom zajedničkih institucija.