|

Poljoprivrednici ispred Vlade FBiH: Dajte nam naše pare

Poljoprivrednici ispred Vlade FBiH: Dajte nam naše pare
89
S
SRNA
6.12.2012. u 12:48
58
komentara
89

dijeljenja
1/7 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
2/7 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
3/7 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
4/7 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
5/7 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
6/7 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
7/7 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Poljoprivrednici iz Federacije BiH (FBiH) protestuju danas ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, jer im nije isplaćen dio dugovanja za podsticaje.
Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Kantona Sarajevo Nedžad Bićo rekao je Srni da će poljoprivrenici, koji su ogorčeni situacijom u ovom sektoru, podići šatore u toku dana, ako im se niko iz Vlade ne obrati.

"Nećemo otići odavde dok nam ne bude isplaćen i posljednji fening iz budžeta za 2012. godinu koji je namijenjen za poljoprivredu", poručio je Bićo, te dodao da su poljoprivrednici imali problema prilikom dolaska u Sarajevo, jer ih je policija zaustavljala i vraćala, odnosno nije im dala da prođu.

Savez poljoprivrednih udruženja FBiH saopštio je prije dva dana da na račune poljoprivrednih proizvođača Vlada FBiH do sada nije uplatila nijednu marku zaostalih dugovanja za podsticaje, čime je izigrala dogovor da do kraja novembra poljoprivrednicima bude uplaćeno 10 miliona KM za podsticaje.

Komentarišući činjenicu da je planirano da u idućoj godini za subvencije poljoprivrednicima iz budžeta FBiH bude isplaćeno 68 miliona KM, u Savezu tvrde da će proizvodnja biti dovedena u pitanje, jer su izračunali da će u 2013. godini samo za zaostala dugovanja biti potrebno izdvojiti oko 30 miliona KM.

Poljoprivrednici tvrde da su zbog kašnjenja u isplatama podsticaja zatvorene mnoge farme i da je do sada najmanje 1.000 proizvođača dovedeno do bankrota.
Prijavi grešku


Komentari (58)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...