{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poljoprivrednici FBiH blokiraju granične prijelaze u petak

F
6.7.2011. u 14:25
0
3
Poljoprivrednici FBiH blokiraju granične prijelaze u petak
0
Poljoprivrednici FBiH blokiraju granične prijelaze u petak
Granični prelaz Doljani (Foto: Sarajevo-x.com)
Potpredsjednik Seljačkog saveza FBiH Milenko Soče najavio je danas u Čapljini proteste i dvosatnu blokadu graničnih prijelaza koji će se održati u petak, 8. jula u 11:55 sati.
Najavljene blokade graničnih prijelaza i puteva trebale bi se, uz ostalo, održati u Doljanima, Kupresu, Tarčinu, Orašju, Bihaću i Livnu.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare u Čapljini, protestom i blokadama Seljački saveze FBiH želi upozoriti na težak položaj poljoprivrednika te ponovno zatražiti ispunjenje svojih zahtjeva i to: isplatu obaveza iz 2010. do 22. jula 2011. godine, zatim donošenje programa utroška poticaja za 2011. godinu s uvažavanjem prijedloga koordinacije Federalnih udruženja do 13. jula 2011. godine, zaštitu cijena žitarica koja se treba donijeti, također do 13. jula te donošenje pravilnika u saradnji s komisijom Federalnih udruženja do 29. jula 2011.

Seljački savez FBiH najavio je i trajne proteste, ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune.

Po Sočinim riječima, poljoprivrednici ne zadiru u budžet države niti je opterećavaju.

"Mi samo tražimo ona sredstva koja su za poljoprivredu izdvojena, a ne tražimo nešto što nije naše", naglasio je on.

Predsjednik Seljačkog saveza FBiH Dragan Pavlović govorio je o nepostizanju dogovora s Vladom FBiH i Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o transparentnoj raspodjeli sredstava za poticaje u poljoprivredi u 2011. godini i isplati obaveza za 2010.

Naglasio je kako su blokada puteva i protesti demokratsko pravo kojim je se Seljački savez FBiH primoran boriti, zbog, kako je kazao Pavlović, izigravanja svih dogovora postignutim s resornim institucijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: