Traktori pred Vladom FBiH
0

Ako nam ne ispoštuju zahtjeve, bit će seljačka buna!

Sarajevo-x.com/FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Seljački savez FBiH u koordinaciji s federalnim i kantonalnim poljoprivrednim udruženjima organizirao je u ponedjeljak u 10 sati blokadu graničnih prijelaza Orašje, Izačić, Kamensko i Doljani kao i protest ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

Pred Vladom FBiH okupilo se u 10 sati nekoliko stotina poljoprivrednika, a saobraćajnica je zatvorena tek dolaskom 13 traktora. Pred Vladom je veliki broj policajaca, i čini se da ih ima više nego samih demonstranata. Poljoprivrednici kažu da su zadovoljni odobrenim poticajima od 54 miliona maraka, ali da je sporan pravilnik o preraspodjeli.

"Mi samo želimo da se ta sredstva pravično i transparentno raspodijele! Kao primjer nelogičnosti na koje smo upozoravali, a nisu nas htjeli poslušati, navešću vam jedno: u pravilniku koji je objavljen u julu, piše da se zahtjevi za podsticaju tovu ovaca i pčelarima moraju podnijeti najkasnije u maju! Gdje je tu logika? Mi smo danas ovdje, blokade prelaza su počele, Vlada ima vanrednu sjednicu i čuli smo da su je ovih dana pripremali. Na sjednici je i naš predstavnik, pa se nadamo da će danas biti postignut dogovor", kazao nam je Nusret Avdibegović iz Saveza poljoprivrednih udruženja. Dodao je kako se nada da će okupljanje proći u najboljem redu.

"Želimo da se ovo riješi i da našim građanima ne stvaramo probleme i ne mučimo ih blokadama, ali želimo da se naš glas čuje. I naše njive su danas prazne, tako da nam nije u interesu da ovo traje. Očekujemo pozitivno rješenje, ali, da se banalno izrazim, ako nam ne uvaže zahtjeve - bit će seljačka buna", kazao je Avdibegović.

Kako je za Fenu izjavio predsjednik Seljačkog saveza FBiH Dragan Pavlović, poljoprivrednici žele upozoriti na katastrofalno stanje u kojem se nalaze, a koje, kako je kazao, nikada u samostalnoj BiH nije bilo gore, te još jednom od Vlade FBiH i resornog ministarstva zatražiti hitno ispunjenje zahtjeva.

"Blokade smo organizovali zbog neisplate obaveza iz 2010. godine, donošenja, po našem mišljenju, skandaloznog i kriminalnog utroška sredstava 'Poticaj za poljoprivrednike s kriterijima raspodjele za 2011. godinu', te zbog nedonošenja zaštitne cijene otkupa žita", kazao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, blokade graničnih prijelaza su trajnog karaktera, odnosno granični prijelazi će biti blokirani sve dok Vlada FBiH ne ispuni navedene zahtjeve.

Pavlović je dodao kako će predstavnici Seljačkog saveza FBiH uskoro održati sastanak s predstavnicima Vlade FBiH i resornog ministarstva o rješavanju problema poljoprivrednika.

"Mi ne udaramo na federalni budžet, već smatramo da se sredstva od 54 miliona maraka namijenjena za poticaj moraju pravilo rasporediti", istaknuo je Pavlović.