Evropske vrijednosti
11

Politolog Davor Gjenero za Klix.ba: Vrijeme ucjena u BiH je prošlo

S. Š. U.
Davor Gjenero (Foto: Marko Prpić / PIXSELL)
Davor Gjenero (Foto: Marko Prpić / PIXSELL)
Nakon jučerašnjih izjava bh. zvaničnika u Evropskom parlamentu komentar za Klix.ba dao je politolog i politički analitičar iz Hrvatske Davor Gjenero.

Izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da su Dodik i Čović najvjerniji ruski saradnici te pitanje njemačkog diplomate Michael Gahlera, člana Evropskog parlamenta upućeno Miloradu Dodiku o tome da li mu je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nešto obećao predstavljaju otvorenu poruku bh. političarima da u EU vrlo dobro znaju ko su to političari koji pripadaju retrogradnim silama koje ovu državu drže svojim zatočenikom, smatra Gjenero.

"Komšić nije rekao ništa novo, što nismo znali i ranije, ali nikad kao do sada ova objekcija nije bila tako važna. Važno je da je Evropski parlament, odnosno većina zastupnika u njemu, shvatio da je svako podrivanje jedinstva i održivosti Bosne i Hercegovine kao suverene i cjelovite države čvrsto povezano s destruktivnim utjecajem Rusije" mišljenja je Davor Gjenero.

Navodi kako je Evropa nakon agresije Rusije na Ukrajinu postigla dosad neviđeno jedinstvo i homogenost.

"Snagu za to jedinstvo u dobroj je mjeri dala i odvažna odbrana ukrajinskog naroda i njihovo jedinstvo, i to jedinstvo postignuto okupljanjem oko evropskih vrijednosti, nasuprot primitivnom agresoru. Evropa zato očekuje i jedinstvo u Bosni i Hercegovini, i to jedinstvo moguće je postići samo oko vrijednosti evropske i euroatlantske perspektive države. Oni koji to ne shvaćaju, ne mogu računati ni na kakvo razumijevanje europskih institucija" dodao je.

Smatra kako je Dragan Čović samog sebe doveo u tešku poziciju svrstavanjem uz Dodika što je u novim okolnostima odbojno svima kojima je u srcu konsolidacija evropskog susjedstva, evropska i euroatlantska perspektiva susjednih država a posebno Bosne i Hercegovine.

Kakav je zapravo jučer bio tretman Dragana Čovića u Evropskom parlamentu?

Gjenero smatra kako su posrednici iz SAD-a i evropskih institucija pokazivali veliko razumijevanje za pitanje političke reprezentacije Hrvata u Federaciji BiH te da je cilj SAD-a i EU da konsolidiraju FBiH kako bi se nakon toga uredili odnosi u cijeloj državi.

"Čoviću je danas vjerojatno krivo što nije iskoristio priliku da najkasnije u Neumu postigne dogovor o promjeni izbornog zakonodavstva. Čini mi se da je Čović jučer morao razumjeti poruku da se od njega i Hrvata u BiH očekuje savezništvo i suradnja, a prečuje li Čović tu poruku, jasno je definirano da će se izbori u BiH u svakom slučaju održati. Naime, više neće biti međunarodnog strpljenja za bojkote i blokade političkih institucija. Politička klasa mora biti sposobna za postizanje dogovora i kompromisa, inače će oni koji opstruiraju kompromise biti politički potisnuti“ dodao je Gjenero.

Navodi kako je sramotno ono što tvrdi predsjednik Republike Hrvatke Zoran Milanović da Hrvati u BiH nemaju problema sa Srbima nego samo sa Bošnjacima.

"U nešto manje od polovine BiH, onom u kom vlada autoritarni režim Milorada Dodika, kao eksponenta Vučićeve i Putinove politike, živi manje od četvrtine predratnog hrvatskog stanovništva, a oni koji su još uvijek tamo, žive, zajedno s Bošnjacima, kao posve obesravljena manjina. U Federaciji postoje tek neznatni problemi, koje valja riješiti i rješenja su moguća. Promjena izbornog zakonodavstva koja bi bila aplikacija trodiobe države, dakle stvaranje virtualnog entiteta u kojem bi Hrvati kao većina potisnuli sva prava Bošnjaka, a Hrvati u ostalom dijelu Federacije ostali bez političkih prava, nije rješenje prihvatljivo za održivu i funkcionalnu BiH“ jasan je Gjenero.

Na pitanje da li se smanjio manevarski prostor Čoviću i da li bi bilo bolje da se uspio ranije dogovoriti oko nekih izmjena izbornog zakona na sastanku u Neumu Gjenero odgovara sa:

"Mislim da je jasno da se opstrukcija instituicija u narednom razdoblju neće tolerirati, kao što se neće prihvatiti bilo kakvo delegitimiranje javnih vlasti odgodom izbora. EU očekuje da se sporazum unutar Federacije postigne u kratkom vremenu. Opasno je što trenutni hrvatski predsjednik, vjerojatno jedini šef države u EU koji i dalje radi u korist svojih kremaljskih pokrovitelja, ustraje na potpori Dodiku i guranju Čovića u zagrljaj Dodiku, Vučiću i Putinu. Jasno je da, ako Čović nastavi politiku na kakvu ga potiče Milanović, i ako nastavi opstuirati dogovore Hrvata i Bošnjaka o izbornom zakonodavstvu, ne može računati na politički opstanak unutar BiH. Jasno je da EU vidi BiH kao dio europskog i euroatlantskog prostora, a očito je da se totalitarni režim u Moskvi toga počinje bojati, pa otuda i najnovije prijetnje njihovog kvazidiplomatksog predstavnika u Sarajevu“ navodi u zaključku.

Gjenero smatra i da se problemi između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH mogu vrlo lako riješiti uz postojanje političke volje obje strane.

Jučer je iz Evropskog parlamenta poručeno članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da u Evropi nema mjesta za negatore genocida te su poslane poruke podrške jedinstvenoj i suverenoj BiH uz puno poštivanje njenog teritorijalnog integriteta uprkos njegovoj tvrdnji da je BiH u permanentnoj krizi i da je po mišljenju mnogih nemoguća država.

Predsjedavajući Doma naroda BiH Dragan Čović (HDZ BiH) rekao je kako se Ustav BiH krši u korist dominacije većinskog naroda. Iako su se ranije deklarirali kao “nositelji europskih vrijednosti” Dragan Čović i njegov Hrvatski narodni sabor (HNS) jučer su dobili lekciju iz tih vrijednosti u sjedištu evropske demokratije.