{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Politika koči ustavne promjene u BiH"

S
3.9.2010. u 09:59
0
1
"Politika koči ustavne promjene u BiH"
0
"Politika koči ustavne promjene u BiH"
Wolfgang Petrich
Nekadašnji visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petrich smatra da je nedostatak političke volje u Briselu i BiH razlog zašto proces ustavnih reformi u BiH nije uspio.
"Ustavne promjene moraju biti mnogo brižljivije pripremljene, više politički nego tehnički, jer svi do sada znamo kako te promjene trebaju izgledati", rekao je Petrich za sarajevsko "Oslobođenje".

Prema njegovim riječima, ako nešto više ne daje rezultate, potrebno je napraviti fundamentalne promjene kako bi se postigao uspjeh.

"Da bi se stvari pokrenule sa mrtve tačke potrebno je stvoriti novi regionalni okvir sa dva zadatka - prvo je da se osmisli specifična strategija za svaku državu na putu ka EU, koja bi ukalkulisala specifičnosti i individualne specifičnosti i individualne probleme Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije", rekao je nekadašnji visoki predstavnik.

Petrich, koji trenutno predstavlja Austriju u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj, smatra da bi pokretanju stvari sa mrtve tačke pomoglo i stvaranje jugoistočne evropske ekonomske regije, što bi "svim zemljama regiona dalo de fakto članstvo u ekonomskim integracionim procesima u EU".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: