Ivo Komšić, "Krug 99"
0

"Političko nasilje danas nastavak je onog iz '92-'95"

FENA
Ivo Komšić
Ivo Komšić
"Kako zaustaviti političko nasilje" bila je tema nedjeljne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 na kojoj je kao uvodničar govorio Ivo Komšić.

Političko nasilje kod nas, prema Komšičevim riječima, zapravo je nastavak onog nasilja kojeg smo imali od 1992. do 1995. godine, bolje rečeno od 1990. godine.

"Kod nas se zapravo desio apsurd, kada smo izašli iz jednog totalitarnog sistema i ušli u takozvane demokratske procese, počelo je na neki način političko nasilje i ono traje i danas", kazao je Komšić.

To nasilje su ispoljava u raznim vrstama političkih pritisaka, ucjena, prijetnji i zastrašivanja, maltretiranja, reketiranja idr.

"Dakle svi oblici nasilja su prisutni u našoj politici i to uglavnom prakticiraju politički subjekti, odnosno pojedinci i lideri pojedinih političkih subjekata, čak ljudi iz vlasti koji obnašaju važne funkcije", dodao je Komšić.

"Nažalost, od prvih izbora nakon rata do danas svi oni koji na neki način provode to nasilje, koje možemo imenovati kao nositelje političkog nasilja, oni potvrđuju svoj legitimitet na izborima", kazao je Komšić.

On je dodao da bi morali naš sistem demokratizirati do kraja i što je još važno, morale bi se demokratizirati političke stranke, jer u njima postoji nasilje.

"Naše političke stranke nisu demokratske jer u svojoj unutarnjoj strukturi imaju nasilje i pritiske kao uobičajane oblike ponašanja izvan njihovih statuta i procedura", kazao je Komišić.

Te stranke funkcioniraju kao političke oligarhije, koje su vrlo jasno postavila svoje ciljeve u ovoj zemlji i koriste državne institucije za ostvarivanje tih ciljeva, koji uglavnom nemaju nikakve veze sa interesima ljudima koji čine te stranke, niti sa građanima, nevladinom sektorom i raznim socijalnim grupacijama.