Stranačka borba
20

Političko blato u sarajevskim Tržnicama: Je li direktor nezakonito smijenjen i kako se zapošljavalo

B. R.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nakon smjene vlasti "šestorke" u Kantonu Sarajevo pojavile su se glasine o nepotizmu u preduzeću Tržnice. Direktor preduzeća Alija Hodžić je navodno nezakonito smijenjen te se tvrdi da se pokušalo radnike stranački upošljavati. Problematična je i nedavno održana Skupština preduzeća.

Odgovornim za navodne nezakonitosti smatra se v.d. predsjednika Nadzornog odbora Tržnica Nermin Džino za kojeg se tvrdi da ga je na ovu poziciju predložio Savez za bolju budućnost (SBB). U izjavi za Klix.ba Džino je demantovao sve navode.

Komentarisao je da je Hodžić, kao kadar Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL), razriješen direktorske funkcije bez ikakvog obrazloženja za to. Nakon što je smijenjen, Hodžić, navodno, nije potpisao primopredaju jer mu nije uručeno rješenje o obrazloženju prestanka rada. Tvrdi se da je smijenjen bez da je prethodno razmatran izvještaj o radu preduzeća. Bivši direktor je, navodno, već pokrenuo tužbu protiv preduzeća i u slučaju da bude presuđeno u njegovu korist Tržnice će morati platiti 140.000 KM troškova nadoknade.

Džino je potvrdio da je Hodžić smijenjen i da je za v.d. direktora izabran Bojan Miškić. Sve ostale glasine je negirao.

"Na trećoj sjednici Nadzornog odbora gospodin Hodžić je razriješen dužnosti direktora u skladu sa zakonom. To je Zakon o privrednim društvima, član 265. stav dva i član 247. stav pet, kao i na osnovu Statuta preduzeća, član 29. stav 13. Apsolutno zakonito", rekao je.

Zatim se osvrnuo na navod da Hodžić nije prekomandovan na drugo radno mjesto iako je trebao biti nakon što je razriješen direktorske pozicije, a na šta je obavezivao ugovor koji je potpisao.

"Što se tiče ponude koja se zove ponuda ugovora sa izmijenjenim uslovima, na snazi je uredba Kantona Sarajevo koja ne dopušta da se ponudi drugo radno mjesto bez raspisivanja javnog konkursa. Nadzorni odbor ne bi kršio zakon i nije mogao ponuditi drugo radno mjesto zato što je uredba na snazi", istakao je Džino.

Odgovorio je na pitanje zašto Hodžić nije angažovan na drugo radno mjesto jer je na to možda obavezivao ugovor.

"Treba ispitati zakonitost ugovora koji je sačinjen nakon što je uredba stupila na snagu. Nadzorni odbor se trudi da radi u skladu sa svim uredbama, zakonima i svime ostalim što je na snazi", naglasio je.

Prema njegovim riječima, Hodžiću je Nadzorni odbor izglasao nepovjerenje. Pitali smo ga zašto je to učinjeno.

"Postoji niz razloga. Ne mogu vam nabrojati sve redom", kazao je.

Direktni utjecaj na zapošljavanje? "Apsolutno demantujem"

U nastavku razgovora se osvrnuo na tvrdnju da je direktno utjecao da se dvije osobe uposle na pozicije električara i čistača. Konkurs za ove radne pozicije je navodno objavljen 25. juna ove godine. U međuvremenu je zbog navodnih nezakonitosti obustavljen spomenuti konkurs, kao i prijem drugih potrebnih radnika. Zbog toga trpe postojeći uposlenici koji su primorani da rade prekovremeno, bez slobodnih dana u sedmici i godišnjeg odmora.

"To je pitanje za upravu. Koliko ja znam svaki radnik ima pravo na odmor u toku sedmice, kao i na godišnji odmor. Znate da je i zbog pojave pandemije obim posla u Tržnicama pao, kao i svugdje. Tako da za te navode trebate pitati upravu. Mislim da nisu tačni. Opet kažem, mislim, ne mogu da tvrdim. Koliko znam, nisu tačni", poručio je Džino.

Negirao je da je on direktno utjecao na zapošljavanje u preduzeću.

"Koliko znam, uprava je poništila raspisane konkurse i bar ja ne znam da je neko zaposlen", izjavio je.

Kako je kazao Džino, apsolutno demantuje da je pokušao utjecati na upošljavanje.

"Kako ću ja utjecati na upošljavanje? Zna se koje su nadležnosti. To nema nikakve veze sa upošljavanjem. Znam da su bile neke žalbe i ne znam da li su to te žalbe koje su išle na Nadzorni odbor. Prije nego što će Nadzorni odbor razmatrati žalbe konkurs je poništen", potcrtao je.

Nezakonite sjednice Skupštine na Viberu?

Nadzorni odbor je pokušao preko stranačkih kolega iz Skupštine preduzeća održati nelegalnu sjednicu Skupštine sa ciljem da se utječe na tok javnog konkursa, tvrdi se. Sjednicu su navodno održali 17. jula punomoćnici kantonalne vlade Dragan Trogrančić i Edis Ramović i to putem Viber grupe, a bez zvaničnog poziva, dnevnog reda i bez da su o tome obavijestili kantonalno Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture. Zakon nalaže da punomoćnici kantonalne vlade ne mogu učestvovati u radu Skupštine bez da se prethodno nisu konsultovali sa resornim ministarstvom. Džino je reagovao i na ove navode.

"Stvarno nemam informacije o Skupštini preduzeća. Imam informacije da je Skupština održana u petak (op. a. 28. augusta), ako se ne varam. Kako je sazvana i gdje je sazvana - to morate pitati Skupštinu. Kao Nadzorni odbor nemam informaciju o Skupštini. To stvarno nema nikakve veze sa mnom", poručio je v.d. predsjednika Nadzornog odbora Tržnica Nermin Džino.

Resorna ministrica nije informisana o eventualnim nezakonitostima

Reakciju o dešavanjima u ovom sarajevskom preduzeću tražili smo od ministrice komunalne privrede i infrastrukture Nihade Glamoč koja nam je potvrdila da je Skupština Tržnica bila sazvana bez saglasnosti vlade.

"Nakon saznanja prema preduzeću sam uputila da odluke koje su donesene na toj Skupštini poništene i da su članovi Skupštine upoznati sa tim. Kao ministrica sam u petak (op. a. 28. augusta) primila informaciju, žalbu pojedinih uposlenika po pitanju poništavanja konkursa. Po tom saznanju ću pripremiti informaciju i vidjeti da li je taj konkurs poništen u skladu sa zakonom i procedurama", istakla je.

Glamoč tvrdi da ne zna ništa o drugim navodnim nezakonitostima. Kako je rekla, kao ministrica nema nadležnost po pitanju uprava preduzeća i da je to u nadležnosti Nadzornog odbora. Također tvrdi da kada bi imala saznanja o nezakonitostima, pokrenula bi postupke.