Riječ stručnjaka
0

Politički pritisci, kriminal i korupcija BiH vode do katastrofe

SRNA
Miks anglosaksonskog i kontinentalnog prava ne može da egzistira u zemlji kakva je BiH, u kojoj vladaju kriminal i korupcija, a posljedice katastrofalnog stanja su politički pritisci i uticaj na pravosuđe, ocijenio je radio "Deutsche Welle".

Ni devet godina nakon nametanja zakona na državnom nivou i izmjena entitetskih zakona, BiH nema efikasno niti nezavisno pravosuđe, a pravni stručnjak iz Banje Luke Miroslav Mikeš kaže da, ukoliko pravosuđe u BiH ne funkcioniše, dio odgovornosti snosi međunarodna zajednica, odnosno OHR koji je vodio reformu.

Profesor Ustavnog prava iz Banje Luke Petar Kunić rekao je da je za BiH izabran loš model reforme pravosuđa kojeg ostale institucije jednostavno ne mogu pratiti i da spoj anglosaksonskog i kontinentalnog prava ne može funkcionisati u BiH.

"Ne možete smokvu iz Dalmacije presaditi u Banju Luku i očekivati da daje plod. Tako je ista stvar i s pravosuđem", istakao je Kunić.

Pravni stručnjak iz Sarajeva Senka Nožica kaže da je jedna od najvećih grešaka povjeravanje istraga tužilaštvima u krivičnim predmetima,  jer su tužioci samo pisali optužnice bez kompletnih istraga.

"To se pokazalo kao katastrofalno,  jer tužioci nisu imali ni znanja niti kapaciteta da provedu velike istrage", istakla je Nožica, koja je ukazala da je korupcija prisutna u pravosuđu više nego ikad.