|

"Politički lideri i stranke iznevjerili povjerenje birača"

"Politički lideri i stranke iznevjerili povjerenje birača"
0
S
SRNA
18.1.2011. u 11:59
44
komentara
0

dijeljenja
"Politički lideri i stranke iznevjerili povjerenje birača" OHR: Nametanje nije isključeno
Nepostizanjem napretka u formiranju funkcionalne vlasti iznevjereno je povjerenje koje su birači na opštim izborima u oktobru dali političkim liderima i njihovim strankama, saopšteno je iz OHR-a.
U saopštenju se navodi da su birači na izborima 3. oktobra prošle godine glasali za to da imaju vlast, a ne za "beskrajne i jalove razgovore ili za još četiri godine političkog zastoja i stagnacije".

"Glasači su jasno pokazali da žele napredak na putu evroatlantskih integracija", podsjeća OHR.

Uz napomenu da se vlasti moraju formirati što je prije moguće i odmah početi sa radom, iz OHR-a upozoravaju da, sve dok nema vlasti neće doći do otvaranja novih radnih mjesta, neće biti riješeno pitanje niskog životnog standarda, neće biti ponovo otpočeto ostvarivanje napretka u evroatlantskim integracijama niti pojačana borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Političari u BiH moraju iskoristiti ovu šansu. U protivnom, samo oni će biti odgovorni za posljedice. Lideri u BiH sada moraju uložiti dodatni napor i usredotočiti se na formiranje vlasti. Sljedeće četiri godine će uticati na sljedećih 40 u BiH. U tom smislu EU je ponovila da integracija u Uniju mora biti srž novih vladinih programa", poručuju iz OHR-a.

U OHR-u smatraju da je napredak u ovoj godini moguć ukoliko se politički lideri budu mogli dogovoriti o prioritetnim projektima i programu koji se može implementirati odlučno i brzo, uz širok konsenzus.

"To se može uraditi, ali to će od političkih lidera zahtijevati poštenje, integritet i spremnost da se postižu kompromisi. Ovo je način da se uzvrati za povjerenje koje su birači dali strankama i pojedincima 3. oktobra", naglašava se u OHR-ovom saopštenju.
Prijavi grešku


Komentari (44)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...