BiH
20

Politički analitičari: Trumpova pobjeda neće promijeniti vanjsku politiku i odnos SAD-a prema BiH

Piše: A. B. i El. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon pobjede republikanca Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, reakcije stižu skoro iz svih krajeva svijeta, a dekan Fakulteta političkih nauka (FPN) Sarajevo Šaćir Filandra i politički analitičar Adnan Huskić u izjavi za Klix.ba kažu kako vjeruju da na sceni vanjske politike neće doći do značajnijih promjena.

Profesor Filandra smatra da Trumpov predsjednički mandat neće obilježiti bombastične izjave kojima se pojavljivao u predizbornoj kampanji za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

"Pobijedio je kandidat kojeg sam preferirao i za kojeg sam bio uvjeren da će pobijediti s obzirom na stanje u američkom društvu i raspoloženje ljudi koji su birali čovjeka koji nije imao političkog establišmenta", izjavio je dekan FPN Sarajevo.

Prema njegovim riječima, naš region neće trpjeti nikakve promjene, jer se nalazimo van fokusa bez obzira na bilo čiju pobjedu. Filandra se nada da Trump u javnosti neće istupati svojim izjavama showmana koje su izazivale mnoštvo reakcija.

"Trump je javnost bombardirao izjavama te se nadam da one neće biti dio njegove realne politike i u tom smislu ne mislim da će doći do bitnijih promjena kada je riječ o vanjskoj politici. Stvari će značajnije biti riješene na unutarnjem nivou, prema njihovoj tradiciji, a ni to se neće mnogo odraziti na vanjsku politiku jer je sve konstantno. Njihovi građani imaju pozitivna očekivanja od poslovnog čovjeka na čelu Bijele kuće koji treba raditi na oporavku privrednih kapaciteta američkog društva, što će na unutarnjem planu ostvariti određene pomake koji su najbitniji Amerikancima", zaključio je Filandra.

Izbori u SAD-u i Trumpova pobjeda će biti tema mnogobrojnih analiza u narednom periodu, smatra analitičar Adnan Huskić.

"Mislim da je riječ o jednom globalnom trendu, kombinaciji razočaranosti, nezadovoljstva i otuđenosti politike od građana. Čini mi se da je Hillary Clinton izgubila izbore samo zato jer je političarka, što je viđena i smatrana dijelom starog establišmenta protiv kojeg je ustao Donald Trump i oni koji su ga podržali.

Ovo je također direktan rezultat vrlo rizične, čak i nepromišljene politike republikanaca u nekoliko posljednjih legislativnih perioda. S obzirom na to da su republikanci onemogućavali funkcioniranje vlasti u potpunosti su stvorili preduslove da se pojavi Trump i dalje su opći uslovi utjecali na to", rekao je Huskić.

Zapadna demokratija je u ozbiljnoj krizi, a nastupila je i u drugim zemljama, smatra Huskić.

"Vidi se to i na primjeru Filipina, gdje je izabran jednako živopisan populista Rodrigo Duterte, zatim na primjeru jačanja populističkih stranaka u Evropi, a vjerovatno će se snažnije vidjeti naredne godine na francuskim i njemačkim izborima".

Velika promjena za američko društvo

"Predsjednik definitivno može odrediti kurs na kojem će Amerika biti. Ono što je dobra stvar u svemu je to da su mehanizmi i principi na kojima počiva američka demokratija takvi da predsjednik ne vlada sam i suvereno. Ukoliko se pokaže da je Trump bio pogrešan izbor i počne se produbljivati politička kriza u SAD-u, nije nerealno da se pokrene procedura opoziva i da on uopće ne dočeka kraj prvog mandata. Riječ je o jednoj vrsti stres-testa za demokratiju SAD-a, ako ovo preživi onda znamo da je uspostavljena kako treba", kaže Huskić

Trumpov govor tipičan pobjednički nakon izbora

Huskić naglašava da nije došlo do nekih značajnijih odstupanja u odnosu na njegove predizborne govore te da su pozivi na jedinstvo i podsjećanje da je predsjednik svih, dio standardnog vokabulara kada se preuzima vlast.

"Trump će u mnogo manjoj mjeri biti onaj Trump koji je bio u kampanji, a više dio sistema standardne politike. Previše je to kompleksan sistem da bi se samo jednim hirurškim potezom zamjene predsjednika moglo očekivati da će doći do revolucionarnih promjena", kaže Huskić.

Na pitanje šta Trumpova pobjeda znači za Bosnu i Hercegovinu Huskić kaže da BiH nije tema za Trumpa, ali ne bi bila ni za Hillary Clinton.

"BiH naprosto nije u fokusu interesa SAD-a, jer se nama bave niže ili srednje rangirane diplomate. Mi nemamo onaj status koji smo imali nekad, tako da neće doći do revolucionarnih promjena u vanjskoj politici SAD-a prema Zapadnom Balkanu i BiH. U narednom periodu možemo očekivati angažman pozitivne podrške, ali bez snažnijeg i aktivnijeg angažmana u smislu rješavanja problema ili započinjanja određenih procesa i reformi", zaključuje Huskić.