Nova većina u pohodu
26

Političke turbulencije u Sarajevu za kraj godine: Ko siluje procedure, kome je stalo do građana

A. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nova većina u Kantonu Sarajevo čije su okosnice SDA, SBB i DF-a provela je danas ono što je jučer najavljivala. Na sjednici Skupštine KS smijenjen je Elmedin Konaković (NiP), a na njegovu poziciju imenovan je Mirza Čelik (SDA).
No, današnji, u političkom smislu izrazito turbulentan dan ostavit će u svakom pogledu političke, ali i pravne posljedice.

Tako je i pred samo održavanje vanredne sjednice na kojoj je smijenjen Konaković, Kantonalni odbor SDP-a najavio pokretanje krivične odgovornosti protiv Smiljane Viteškić, jer smatraju da je neovlašteno i nezakonito zakazala sjednicu sa pozivom bez pečata i bez saglasnosti kolegija skupštine.

Istu namjeru je na sjednici Skupštine potvrdila i Danijela Kristić iz NiP-a koja se jučer zamijenila sa Konakovićem na funkciji predsjedavajućeg. Nakon toga su zastupnici stare većine napustili sjednicu, a Konaković je kazao da je "ovo sijelo, a ne sjednica, njihove odluke su pravno ništavne".

On je najavio apelaciju koju će uputiti Ustavnom sudu FBiH, instituciji na čiju neovisnost računaju. Rekao je da će ovim potezom one koji silom pokušavaju upravljati sistemom žele staviti na svoje mjesto.

I lideri Naše stranke i SDP-a Predrag Kojović i Nermin Nikšić u razgovorima za Klix.ba istaknuli su da se radi o silovanju procedura. Sam Kojović je rekao da za njega danas nije održana Sjednica Skpštine već pravno neosnovani skup.

S druge strane, zastupnici SDA, SBB-a i DF-a poručili su da je sve legalno i legitimno i ne spore članovima četvorke da se obrate Ustavnom sudu FBiH.

Tako ostaje da se vidi kako će u ovom slučaju reagirati Ustavni sud FBiH, odnosno da li će se upustiti u meritum i odlučivati o navodima kršenja poslovnika i Ustava ili će se proglasiti nenadležnim kao i u slučaju kada je odbacio zahtjev premijera FBiH Fadila Novalića i bivšeg premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića kojim je zatražena ocjena ustavnosti vanrednog zasjedanja Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj je smijenjen Gutić.

Konaković je danas podsjetio na mišljenje Ustavnog suda o pitanju autentičnog tumačenja u Kantonu Sarajevo.

"Donošenje autentičnog tumačenja je bilo bez javne rasprave, a poslovnik je predviđa. Ustavni sud je poslao mišljenje - povrijedili ste poslovnik i Ustav i mi bismo to u proceduri popravili. Danas SDA demonstrira najgori mogući oblik udara na sistem i derogira dokumente na kojima leži ova pravna država i time nam šalju poruku šta hoće da rade u periodu koji je pred nama i mi smo dužni to zaustaviti", istakao je on.

Iz Kluba SDA su žestoko optužili Konakovića da je uzurpirao pečat, pa je, tvrde, i po tom osnovu prekršen poslovnik.

Bilo kako bilo SDA sa partnerima SBB-om i DF-om odlučila je da neće čekati početak 2020. da pokrene proces smjene aktuelne vladajuće garniture. Danas su otpočeli s Konakovićem, najljućim protivnikom.

Nekad tamo oko 20. januara, kako su najavili, na red će doći cijela Vlada. Danas to nisu učinili, kako tvrde, zbog budžeta kojeg su zbog građana najavili izglasati.

Epilog cijele priče ćemo doživjeti već 8. januara na kojoj očekuju nastavak sjednice o budžetu KS.