Privreda ispašta
2

Političke igre i talovi kao okovi oko vrata Razvojne banke FBiH: Nema uprave, nema ni kredita

Klix.ba
Razvojna banka Federacije BiH je finansijska institucija čija je zadaća provođenje ekonomske politike Vlade Federacije BiH radi privrednog razvoja i zapošljavanja, kroz stimulativno kreditiranje koje podrazumijeva razvojne stimulativne i diferencirane kamatne stope koje su u naravi niže od tržišnih kamatnih stopa. To je u teoriji, ali Razvojna banka FBiH već dugo nije to u praksi. Krediti se mjesecima ne plasiraju, niti je uprava banke popunjena da bi mogli funkcionirati u punom kapacitetu.

Koplja u toj izuzetno važnoj finansijskoj instituciji se lome između dvije vladajuće stranke i to SDA i HDZ-a. Imenovani kadar u potpunosti odlučuje o raspodjeli kapitala te banke koji je u isključivom vlasništvu FBiH.

Vlada FBiH je nedavno razmatrala pitanje poslovanja te institucije te prihvatila informaciju o poslovanju. Zadužen je premijer FBiH Fadil Novalić da u svojstvu predsjednika Skupštine ove banke hitno sazove sjednicu Skupštine.

Ipak, Novalić za sada odbija sazvati sjednicu dok se na dnevni red ne stavi pitanje rada Nadzornog odbora Razvojne banke. Naime, u toj instituciji trenutno ne postoje izvršni direktori koji bi uz predsjednika Salku Selmana i njegovog zamjenika Marijana Oršolića trebali činiti Upravu Razvojne banke. A izvršni direktori nisu imenovani jer imenovanje nije proveo Nadzorni odbor koji čine predsjednik Igor Živko te članovi Božo Vukoja, Zvonko Landeka, Asim Omanić, Amir Avdić i Semir Fejzić.

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević forsira Novalića da sazove Skupštinu, a da se naknadno razmatra rad Nadzornog odbora. Ipak, premijer Novalić ne pristaje da sazove Skupštinu ukoliko se na njoj pored izvještaja o radu Razvojne banke za 2016. neće raspravljati i o izvještaju o radu Nadzornog odbora koji je glavni krivac što izvršni direktori nisu imenovani.

Kako saznajemo, Nadzorni odbor nije radio jer to blokira predsjednik NO Igor Živko.

Novalić ističe da je poslao četiri urgencije za sazivanje sjednice NO, ali do toga nije došlo.

S druge strane, HDZ linija prvenstveno insistira na sazivanju Skupštine jer im treba za imenovanje još jednog člana Nadzornog odbora. Upitno je zašto Nadzorni odbor ne imenuje izvršne direktore kad trenutno ne postoji nikakva prepreka za takvo nešto.

U međuvremenu je najavljeno da će Vlada FBiH u Razvojnu banku poslati finansijsku policiju koja treba ispitati rad te institucije.

I dok se političke stranke bore za što bolje startne pozicije uoči izbora i dok traje trakavica o izmjenama Izbornog zakona, evidentno je da privreda ispašta, odnosno da nema punu podršu institucija koje su osnovane s tim ciljem, a sve zbog ličnih, stranačkih i političkih interesa.