Inzko u Berlinu
0

"Politička situacija u BiH je veoma zabrinjavajuća"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Valentin Inzko, sastao se danas u Berlinu sa vicekancelarom i ministrom vanjskih poslova Njemačke Guidom Westerwelleom.

Inzko i ministar Westerwelle razgovarali su o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, vladavini zakona i jačanju kapaciteta BiH kako bi mogla odgovoriti izazovima EU i evroatlantskih integracija.

“Sveukupna politička situacija je veoma zabrinjavajuća. Situacija će vjerovatno postati gora tokom 2010. godine zbog predstojećih općih izbora. Iz tog razloga, BiH će ostati zahtjevan izazov. Zbog toga EU i međunarodna zajednica moraju biti osposobljene kako bi riješile ove izazove”, naveo je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

U vezi sa ispunjenjem uslova za tranziciju OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU, jasno je da je ovaj proces odgovornost bosanskohercegovačkih političara, kroz kompromis i dijalog, saopćio je Pres-ured OHR/EUSR.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU zahvalio je ministru Westerwelleu za kontinuiranu opredijeljenost Njemačke za stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine i regiona, kroz neumornu podršku koju je Njemačka pružila za poslijeratni oporavak zemlje te za njene evroatlantske aspiracije.