Bosanski rulet
121

Politička moć leži u Domu naroda i to je tačka ključnih problema, ali i rješenja

S. Hambo
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Pregovarati o Izbornom zakonu u trenutnim okolnostima politike koju vodi Milorad Dodik, ili ne? To je trenutno pitanje za političke stranke uoči dolaska stranih medijatora do kraja ovog mjeseca.

Svi žele rješenje za Izborni zakon, ali ne pod svaku cijenu i ne dok vlast entiteta RS ne povuče zakone i zaključke koji podrivaju državu. U trenutnim okolnostima, protiv nastavka pregovora su evidentno SDP i DF. Pozicija SDA nije najkristalnija, s obzirom na izjave pojedinih zvaničnika. SDA je evidentno svjesna da je na njoj najveći teret i da stranci od predstavnika te stranke očekuju iskorak.

Međutim, iz te stranke su isto tako kazali da neće ići ispod linije neprihvatljivog, a to je redukcija Doma naroda FBiH.

U tom kontekstu znakovite su poruke koje su jučer odaslane iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS), koje pak nije saopćio Dragan Čović (HDZ) kao prvi čovjek hrvatske politike u BiH, već sekundarni ili tercijarni igrači u liku Ilije Cvitanovića. Oni su jasno poručili da nisu za redukciju uloge Doma naroda te i dalje insistiraju na svojim zahtjevima, a to je tzv. legitimno predstavljanje u Predsjedništvu BiH i u Domu naroda.

Pat pozicija Izbornog zakona se trenutno ogleda u situaciji da je ista meta i isto odstojanje. HDZ želi sve kao i na početku. Iz SDA su ranije stigle poruke da ako neko želi nešto dobiti, onda nešto mora i dati. U tom kontekstu SDA je kao zahtjev iznijela prijedlog redukcije Doma naroda, institucije koja je godinama jedna od najmoćnijih pozicija u državi. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je nakon sastanka s premijerom Hrvatske kazao da želi Dom naroda svesti na poziciju odlučivanja o vitalnom nacionalnom interesu, kako bi se u budućnosti otklonile blokade i onemogućilo bilo kome da u toj instituciji blokira procese u FBiH.

Iz toga se da zaključiti da bi se eventualni dogovor o Izbornom zakonu trebao tražiti na toj poziciji. Međutim, poruke iz HNS-a, ali i HDZ-a ukazuju na to da će biti otpora.

Zašto je bitan Dom naroda FBiH

Zakonodavna vlast u FBiH je dvodomna. Svaki zakon koji se usvaja mora proći proceduru oba doma i bez potrebne većine neće stupiti na snagu. Upravo zbog blokiranja u Domu naroda veliki broj izuzetno važnih zakona je blokiran. Naprimjer, Zakon o zabrani pušenja na javnom mjestu, Zakon o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima, koji su reformski, godinama se nalaze u ladicama, gdje skupljaju prašinu, jer politika ima taj luksuz.

Godinama je BiH odbijala investicije jer nije mogla popuniti Komisiju za vrijednosne papire, što je također zapelo na Domu naroda. Poluge moći u FBiH su upravo u ovom zakonodavnom tijelu, koje diktira prohodnost zakona, imenovanja i većinu procesa. Tu leži politička moć koja strankama poput HDZ-a daje krila u političkoj utakmici. Tako dolazimo do činjenice da je usvajanje zakona u FBiH mnogo zahtjevniji proces u odnosu na Republiku Srpsku, gdje Vijeće naroda raspravlja isključivo o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa. Stoga postoje zahtjevi da se i Dom naroda FBiH reducira i da bude nadležan isključivo za pitanja od vitalnog nacionalnog interesa.

U cijeloj priči o nastavku pregovora za Izborni zakon treba znati da će glas opozicije biti veoma važan, ali i pravac koji će usmjeriti stranci. Do tada bi jedni pregovarali i zahtijevali maksimum, drugi bi pregovarali uz određene uslove, dok treći nikako ne bi pregovarali. Iz pozicije međunarodne zajednice, analizirajući dosadašnje poruke, krivac će biti onaj ko odbije bilo kakav kompromis i šansu za dogovor. A vrijeme će pokazati.