BiH
9

Politička kriza u BiH: Nije poznato postoji li parlamentarna većina i radi li VM u tehničkom mandatu

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Politička kriza u BiH dovela je građane u situaciju da uopće ne znaju postoji li parlamentarna većina na državnom nivou i da li Vijeće ministara BiH funkcioniše samo u tehničkom mandatu.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović zakazao je nastavak 42. sjednice Zastupničkog doma za 7. mart 2017. godine. Riječ je o sjednici koja je prekinuta 16. februara nakon nedolaska zastupnika iz entiteta Republika Srpska zbog najavljene revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

Javnosti još uvijek nije poznato da li će sjednica uopće biti održana s obzirom na to da je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio da je upitna parlamentarna većina. Inače, SDS je jedna od političkih stranaka koje su okupljene u Savezu za promjene, a koje zajedno sa SDA, HDZ-om i SBB-om čine vlast na državnom nivou.

Odluku o tome da li će njihovi zastupnici prisustvovati sjednici Zastupničkog doma nije donio ni SNSD koji je dio opozicije u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ovu informaciju potvrdio je za Klix.ba zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu PSBiH Lazar Prodanović.

Prodanović nam je kazao da će SNSD donijeti konačne odluke tokom naredne sedmice, odnosno nakon sjednice Predsjedništva ove stranke i sjednice Narodne skupštine RS-a.

Za ponedjeljak (27. februar) zakazana je 22. posebna Narodna skupština RS-a sa samo jednom tačkom dnevnog reda: "Informacija o Zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore".

Ostaje nejasno i na koji način će funkcionisati Vijeće ministara BiH jer je predsjednik SDS-a najavio da ovaj organ izvršne vlasti definitivno ulazi u tehnički mandat.

U prijevodu, tehnički mandat znači da Vijeće ministara BiH nastavlja svoj rad samo na neophodne aktivnosti koje osiguravaju izvršavanje preuzetih međunarodnih obveza te koje su potrebne za nužno funkcionisanje BiH sve dok Parlamentarna skupština BiH ne odobri novi saziv Vijeća ministara.

Funkcionisanje Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu i blokada rada Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH predstavljaju poseban problem s obzirom na to da je Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio bh. vlasti da imaju samo nekoliko sedmica da sprovedu reforme koje su uvjet za drugu tranšu kredita.

Da ne postoji većina na državnom nivou potvrdio je jučer i Glavni odbor SDS-a koji je najavio da će se u narednom periodu u bh. institucijama raditi isključivo na zaštiti interesa Republike Srpske te da SDS prekida svaku saradnju s Bakirom Izetbegovićem.