BiH
0

Političari vjeruju da će na oktobarske izbore izaći više glasača

SRNA
Političke partije u BiH smatraju da će na opšte izbore, 3. oktobra, izaći veći broj glasača nego prethodnih godina.

Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA, smatra da će izlaznost građana na izbore biti veća iz nekoliko razloga, koji su različiti u oba entiteta - pišu "Nezavisne novine".

"Ove godine je prilično neizvjesna izborna utakmica u pogledu stranaka pobjednica, jer ne možemo govoriti o samo jednoj stranci koja će pobijediti. Drugi razlog je što je u BiH zastupljeno etničko glasanje, odnosno glasanje za onu stranku koja ima etničke karakteristike birača koji za nju glasa, a ove godine se izborna trka premješta unutar nacionalnih korpusa, unutar sva tri naroda", pojasnio je Genjac.

Prema njegovim riječima, treći razlog je pojava novih stranaka kao i formiranje novih saveza, što će dovesti do pokretanja nekih novih birača, koji bi mogli uticati na izborni rezultat.

Rajko Vasić, izvršni sekretar SNSD-a, rekao je da u ovoj stranci očekuju da će izlaznost biti približno kao i za opšte izbore 2006. godine ili nešto veća.

"Izlaznost bi mogla biti veća iz razloga što neke stranke preduzimaju aktivnosti približavanja prema svojim biračima, što mi radimo konstantno", rekao je Vasić i dodao da se može dogoditi da izlaznost bude manja zbog onih koji propagiraju propast, pa kod dijela javnosti ubijaju volju za izborima.

Mijo Krešić, član Predsjedništva HDZ-a BiH, očekuje da će na predstojeće izbore izaći više građana nego ranije zato što je situacija u državi veoma ozbiljna.
"Smatram da su građani veoma zainteresovani da učestvuju u rješavanju problema koji su se očigledno nagomilali. Na izbore će izaći oko 50 posto građana, prema nekim istraživanjima", precizirao je Krešić.

Slobodan Nagradić, potpredsjednik PDP-a, rekao je da se na predstojećim izborima može očekivati izlazak od oko 55 posto i da se ne može očekivati veći broj glasača.

Istraživanje Nacionalnog demokratskog instituta za međunarodne odnose (NDI), koje je provedeno na uzorku od 1.500 građana, pokazalo je da će na opštim izborima glasati 57 posto ispitanih.