BiH
87

Političari iz RS-a žele blokirati rad državnog parlamenta, ali se ne odriču enormnih plaća

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što su SDS i SNSD najavili bojkotovanje sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zbog revizije tužbe BiH protiv Srbije, zastupnici iz opozicionih stranaka upozoravaju da su parlamentarci enormno plaćeni za rad, a ne blokadu Parlamentarne skupštine BiH.

Zastupnica Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Maja Gasal-Vražalica prokomentarisala je za Klix.ba odgađanje sjednice Zastupničkog doma zbog revizije tužbe BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

Ona je ocijenila da je riječ o privatizaciji državnih institucija i još jednoj od potvrda da je Parlamentarna skupština BiH protočni bojler u kojem se samo radi reda održavaju sjednice.

"Sjednice se održavaju kako bi bila zadovoljena forma, bez suštine, jer je sve unaprijed dogovoreno od trojice političkih lidera", rekla je Gasal-Vražalica.

Sramotnom smatra činjenicu da su za februar u kalendaru aktivnosti imali predviđene dvije sjednice, a da su onda zbog nedostatka materijala sve sveli na jednu sjednicu u februaru koja bi se sad zbog najavljene revizije tužbe trebala odgoditi.

Maja Gasal-Vražalica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Maja Gasal-Vražalica (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Ona se pita i da li to znači da ćemo u budućnosti imati blokadu rada institucija kad god nekome bude povrijeđena sujeta ili ne bude "imao dovoljno drugih mehanizama za dokazivanje svog bošnjaštva, hrvatstva, srpstva".

"Pored svega, lako je provoditi blokade i primati enormno visoke mjesečne plaće i naknade kao parlamentarac, a pri tome ne brinuti koliko se ove i ovakve blokade rada institucija reflektuju na građane i građanke BiH koji jedva preživljavaju", zaključila je Gasal-Vražalica.

Saša Magazinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Saša Magazinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović rekao je da današnje održavanje sjednice nije povezano sa pitanjem revizije presude i zbog toga je bojkot sjednice zbunjujuća reakcija zastupnika Saveza za promjene i SNSD-a.

"
Smatram da je bilo logičnije da su došli na sjednicu i predložili da se o ovom važnom pitanju raspravlja upravo u Parlamentu BiH. 
Ovo nije prva, a daj Bože i posljednja kriza. Krize i problemi se rješavaju razgovorom, a ne blokadom institucija ili radom izvan njih.
 Svi politički akteri su se zakleli da će poštivati institucije BiH uvijek, a ne samo kada njima to odgovara", kazao je Magazinović.