BiH
10

Političari i analitičari: Odugovlačenje sjednice PIC-a pogoršat će stanje u BiH, opstruira se rad države

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je za 23. august zakazana sjednica Vijeća za implementaciju mira (PIC) odgođena, pitali smo političare i analitičare u Bosni i Hercegovini zašto se na njeno ponovno zakazivanje čeka toliko dugo te da li bi odugovlačenje moglo još više zategnuti odnose u državi.

Obje strane dijele mišljenje te kažu da je ponašanje međunarodne zajednice u BiH sramotno i da nas ne treba tek sada čuditi ponašanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, jer on već odavno opstruira rad države.

Na sastanku ambasadora Upravnog odbora PIC-a je trebalo biti razgovarano o referendumu o Danu RS-a te donesena odluka o ovom pitanju, a prema riječima zastupnika u Parlamentu Federacije BiH Damira Mašića, ambasadori koji se ovdje predstavljaju kao zagovornici mira su najveća poslijeratna sramota u našoj zemlji.

Odugovlačenje sjednice PIC-a može pogoršati stanje u BiH

"Vjerujem da su duboko svjesni ozbiljnosti situacije, ali i dalje odugovlače jednu bitnu stvar i diplomatski se igraju sa životima i sudbinama građana, što je opet sramotno. Jedine ozbiljne napore ulaže američka administracija unutar Vijeća za implementaciju mira i možda Turska, a ostalo je razočaravajuće. Oni svojim djelovanjem i nečinjenjem konkretnih stvari moraju biti svjesni da postaju saučesnici svega onoga što Milorad Dodik i destruktivci koji žele uništiti ovu zemlju rade. Praktično svojim nedjelima zapravo uzimaju direktnu ulogu u toj igri svih destruktivaca u BiH koje trenutno predvodi predsjednik RS-a. Ovakvo stanje i odugovlačenje sjednice PIC-a može samo još više pogoršati stanje u BiH", ističe Mašić.

Dodaje kako svojim nedjelima dodatno pristaju na suspenziju Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to znači povratak na prethodno stanje - Republiku BiH i zakone koji su važili unutar nje. Njegovo mišljenje dijeli i politički analitičar Adnan Huskić koji za Klix.ba kaže da već od 2006. godine postoji problem angažmana Rusije unutar PIC-a i od tada on kao tijelo koje strateški usmjerava rad ureda visokog predstavnika u BiH nije u stanju donijeti bilo kakvu odluku, što, prema njegovim riječima, predstavlja aktivno učešće u politici.

"Ima tu i određene povezanosti sa smanjenim američkim prisustvom u BiH, a povećanjem evropskog angažmana, što je rezultiralo time da BiH više ne može nastaviti kao protektorat, već mora biti 'normalna' država koja mora aplicirati u članstvo u Evropsku uniju (EU). Trenutno na raspolaganju imamo impotentan PIC i kao rezultat toga impotentan OHR koji nije u stanju odgovoriti problemima. Sadašnja situacija se nije stvorila iz vakuuma, Dodik već odavno opstruira rad državnih organa u BiH i govori kako OHR nije nikakva institucija. To će se sada i pokazati, a stanje će biti malo drugačije u Brčkom gdje OHR ima direktnu mogućnost intervencije", kaže Huskić.

PIC neće biti isti bez Rusije

Treba napomenuti da 2013. godine nije ugašena supervizija OHR-a u Distriktu, već je samo suspenzirana, a i tada je, kako dodaje Huskić, svima bilo jasno ko je Milorad Dodik i šta bi se moglo dogoditi.

"Rusija neće dozvoliti bilo kakav aktivniji angažman, a ukoliko se odluče ići mimo nje, onda to neće biti taj PIC, a ni ona neće morati učestvovati u donošenju bilo kakvih odluka. Naši političari i članovi PIC-a trenutno nemaju ideju šta raditi, zato se ovoliko odugovlači sjednica", naglašava naš sagovornik.

Posebno je istaknuo činjenicu kako visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko neće moći iskoristiti Bonske ovlasti ako se provede neustavna odluka o Referendumu o Danu RS-a. Podsjećamo, prethodnih dana gotovo svi bošnjački zvaničnici upozoravali su PIC i visokog predstavnika da spriječe antiustavno djelovanje vlasti u RS-u, time što su zakazali referendum.

Članice Upravnog odbora su: Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija te Predsjedništvo Evropske unije, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska.