Pod hitno reagovati
4

Političari će biti odgovorni za legalizaciju kriminala ako ne usvoje izmjene Zakona o krivičnom postupku

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Centar za povezivanje sa Evropskom unijom - EU Connect poziva Ministarstvo pravde BiH i Vijeće ministara BiH da po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru upute izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH.

Bilo kakvo drugačije ponašanje ministra Josipa Grubeše predstavljalo bi zalaganje za legalizaciju kriminala u BiH, poručuju iz EU Connecta.

"Osuđujemo pasivan odnos ministra pravde BiH koji, preko Vijeća ministara BiH, nije uputio u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH uprkos tome što je odluka Ustavnog suda BiH, a kojom su proglašene neustavnim odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH, objavljena još 7. jula 2017. godine", navodi se u saopćenju.

EU Connect je duboko uvjeren da je ministru pravde BiHpoznat jasan stav Evropske unije da BiH ne može postati članica EU sa postojećim stepenom korupcije. Ostali uslovi su slobodni mediji i vlade koje rade za građane, a ne za svoje interese.

"Pozivamo i zakonodavnu vlast na državnom nivou da, u interesu građana BiH, prihvati hitnu proceduru i usvoji izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH jer će u suprotnom izabrani parlamentarci snositi direktnu odgovornost za legalizaciju kriminala u BiH", dodaju.

Centar za povezivanje sa Evropskom unijom upozorava da je Delegacija EU u BiH jasno kazala kako bi se neusvajanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH moglo odraziti na nadolazeće Mišljenje o zahtjevu za članstvo BiH u EU. Želimo vjerovati da nijedan ministar, pa tako ni ministar pravde BiH, ne želi da njegov nerad bude uzrok eventualnih zastoja na evropskom putu BiH.

EU Connect poziva vlasti da prilikom izrade prijedloga zakona vode računa o usklađenosti s međunarodnim standardima, a posebno onima koji se odnose na Kovenciju Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

"Sve političke stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH upozoravamo na važnost usvajanja izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH. Posebno pozivamo opozicione parlamentarce, a koji čine većinu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, da podrže usvajanje izmjena i dopuna spornog zakona" naglašava se u saopćenju.