Policajci ujedinjeni
70

Policijski sindikati: Vlada FBiH ima priliku da riješi naš problem, rečenica nas dijeli od dogovora

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predstavnici Unije samostalnih sindikata policije FBiH, Saveza sindikata policije i uposlenika u MUP-ovima u FBiH, Sindikata službenika FMUP-a i Saveza policijskih sindikata u organima BiH su na današnjoj konferenciji za medije iznijeli svoje zahtjeve u vezi s uslovima penzionisanja, kazavši da očekuju da se njihov problem riješi kroz dopunu Zakona o policijskim službenicima FBiH.

Na konferenciji je istaknuto da su svi policijski sindikati jedinstvenog stava da Vlada Federacije BiH njihovo pitanje riješi kroz dopunu Zakona o policijskim službenicima, ali samo pod uslovom da se u prijelaznim i završnim odredbama Zakona o PIO-u definiše jedan član ili stav kojim će biti propisano da se pitanje policijskih službenika utvrđuje posebnim propisom.

Mirza Hadžiabdić, član Upravnog odbora Unije samostalnih sindikata policije FBiH i predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo, kazao je za Klix.ba da su također insistirali na tome da se njihovo pitanje rješava kao set zakona.

Predstavnici policijskih sindikata su danas također održali sastanak s federalnim ministrom rada i socijalne politike Veskom Drljačom, na kojem su razgovarali o eventualnom načinu rješavanja njihovog problema.

"Ja vjerujem da će naši prijedlozi biti prihvaćeni kako bi Vlada FBiH u konačnici spriječila situaciju da ponovo organizujemo proteste, što mi apsolutno ne želimo. Iz tog razloga pozivamo zastupnike u Parlamentu Federacije BiH da prepoznaju naše prijedloge i da ih prihvate kao rješenje našeg problema", kazao je Hadžiabdić za Klix.ba.

Policijski sindikati su na današnjoj konferenciji istakli da će prema predloženom zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju njihove penzije biti umanjene za 30 i više posto.

Naveli su da je u državama u okruženju penzionisanje policijskih službenika kao posebne kategorije uređeno zakonima o penzijsko-invalidskom osiguranju.