Mevludin Halilović
195

Policijski komesar KS o fizički nespremnim policajcima: Treba nam spoj iskustva i mladosti

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pretili policajci, koje povremeno možemo uočiti kako patroliraju sarajevskim ulicama, često su na meti kritika. Među većinom građana vlada mišljenje da policajci moraju zadovoljavati fizičke karakteristike, kako bi svakodnevno mogli odgovarati na izazove na terenu.

Policijski komesar MUP-a KS Mevludin Halilović ističe za Klix.ba da je neminovan spoj iskustva i mladosti u svim policijskim agencijama.

"Treba nam taj spoj. Kad se uđe u intervenciju, mlađi službenici nekad idu srcem. Bojim se da bi u tom žaru mogli prekoračiti ovlasti. To je problem. Zakon je neumoljiv. Ti ljudi nose sa sobom smrtonosno oružje", kazao je komesar Halilović.

Podsjetio je da smo društvo u tranziciji, da je rat iza nas te da nekad ima više razloga zašto službenici ne ispunjavaju sve fizičke karakteristike.

"Kod nas rade policajci koji su invalidi druge kategorije i ne mogu nositi oružje. Mi smo društvo u tranziciji, rat je iza nas. Nekad ima više razloga zašto je to tako, prvenstveno zdravstvenih", rekao je Halilović.

Dodao je da će mlađim generacijama policajaca koji dolaze biti omogućeno da se bave sportom i treniraju.

"Mi u Jedinici za podrške imamo službenika koji su trenirali borilačke vještine i koji su nevjerovatni. Ove godine ćemo raspisati konkurs za 150, eventualno 200 policajaca. U 2018. planiramo raspisati konkurs za još 100 službenika. To je ta smjena generacija. Mi nastojimo da oni budu što profesionalniji i da ispunjavaju sve norme", zaključio je komesar Mevludin Halilović.