BiH
0

Policijske strukture FBiH će konkretnije djelovati u borbi protiv terorizma

FENA
Federalni ministar unutrašnjh poslova Aljoša Čampara i direktor Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač danas su održali zajednički radni sastanak, kome su, uz kantonalne ministre unutrašnjih poslova i policijske komesare, prisustvovali i predstavnici OHR-a, EUSR-a i ICITAP-a.

Na sastanku su doneseni konkretni zaključci u pogledu djelovanja policijskih struktura u Federaciji BiH u borbi protiv terorizma s akcentom na primjenu potpisanih sporazuma između Federalne uprave policije i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.

Također je podržana inicijativa o preuzimanju svih obaveza i zajedničkih aktivnosti u vezi s evropskim integracijama koje proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

Unapređenje rada policije u borbi protiv svih oblika kriminala, a posebno kroz primjenu čl. 38 Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, u kojem su precizirane nadležnosti kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije prilikom međusobne razmjene informacija i postupanja po krivičnim prijavama.

Na sastanku je razmatran i Izvještaj o sigurnosnoj situaciji na području Federacije Bosne i Hercegovine u prvom tromjesečju 2015. godine, kao i sigurnosna pitanja u vezi s funkcionisanjem policijske strukture u BiH i druga aktuelna pitanja iz domena policijskog rada.

Prilikom rasprave o stanju sigrunosti na području Federacije BiH zaključeno je da se sigurnosna situacija u izvještajnom periodu može ocijeniti kao zadovoljavajuća, jer je došlo do smanjenja broja krivičnih djela.

Ministar Čampara naglasio je da je stabilna sigurnosna situacija preduslov ekonomskog, političkog i svih drugih oblika razvoja i prosperiteta društva i da je naše društvo svakodnevno suočeno s izazovima i događajima koji narušavaju tu sigurnost.

Jedan od takvih primjera je i prekjučerašnji teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku koji upozorava da je borba protiv svih oblika kriminala kontinuiran proces u kojem svi moramo sarađivati i dati svoj doprinos kako bi osigurali stabilno i sigurno okruženje za sve građane Bosne i Hercegovine.

Posebno je bilo govora o primjeni novog Zakonu o unutrašnjim poslovima, koji je kao sistemski zakon prilagođen nadležnostima FBiH u oblasti unutrašnjih poslova i zakona o policijskim službenicima FBiH, koji će se uskoro naći u parlamentarnoj proceduri.

Istaknuta je mogućnost da kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova svoje zakone o unutrašnjim poslovima i zakone o policijskim službenicima zasnivaju na principima federalnog zakona, čime bi se omogućila harmonizacija zakona, uz istovremeno očuvanje njihovih nadležnosti i unutrašnje organizacije, saopćeno je iz FUP-a.