U samo 15 dana
0

Policija vratila više od 1.500 migranata iz USK, vanredne mjere bez značajnijeg efekta

Piše: M. Ć.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Unatoč odluci Uprave policije MUP-a USK da onemogući daljnji dolazak izbjeglica i migranata u ovo područje, njihov broj se nije znatno smanjio, a situacija je ponovo izmakla kontroli kada je oko 150 migranata zaustavljeno u talgo vozu Željeznica FBiH na stanici u Bihaću.

Nakon sjednice održane 23. oktobra u Bihaću, kojoj su prisustvovali ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, novoimenovani premijer USK Mustafa Ružnić, šef Međunarodne organizacije za migracije u BiH Peter Van der Auweraert i novoimenovani komesar policije MUP-a USK Mujo Koričić, Ministarstvo unutrašnjih poslova USK obavijestilo je javnost da će od tog dana zaustaviti svaki budući priliv migranata u ovaj kanton.

MUP USK: U proteklih 15 dana vraćeno više od 1.500 migranata

Kako saznajemo u MUP-u USK, u proteklih 15 dana više od 1.500 migranata koji su namjeravali ući u Unsko-sanski kanton, vraćeno je van granica kantona ili na mjesto polaska. Migranti koji vozom dolaze iz Sarajeva izlaze na stanici u Bosanskoj Krupi, pa čak i ranije, te put do Bihaća nastavljaju pješice. Kako su nam kazali u MUP-u, sve migrante koje zateknu u vozu ili autobusu, vraćaju nazad odakle su krenuli.

"Broj migranata koji su ušli u USK i koje su evidentirali pripadnici MUP-a USK do 23. oktobra je 11.328. U avgustu je evidentirano 1.866, septembru 2.764, dok je u oktobru, tačnije do 23. oktobra kada je donesena odluka da se onemogući dolazak migranata u ovo područje, evidentirano 2.436 migranata. Od 23. oktobra vraćeno je oko 1.500 migranata", kazala nam je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK.

Unatoč tome, u MUP-u kažu da se u migrantskim centrima i ulicama Bihaća i Velike Kladuše i dalje nalazi veliki broj migranara te da oni i dalje pristižu u ovo područje. Kazali su da nemaju preciznih podataka koliko se migranata trenutno nalazi u ovom kantonu.

"Mi raspolažemo informacijama da se oko 1.000 migranata nalazi u Borićima, 500 u Biri, 400 u Sedri, te u Velikoj Kladuši od 800 do 1.000. Također, značajan broj migranata nalazi se u privatnim smještajima, za što nemamo precizne podatke, iako neke privatne smještaje plaćaju međunarodne organizacije", istakla je Galić.

Uklonjeno šatorsko naselje u Borićima, migranti iz Velike Kladuše neće u Bihać

Šatorsko naselje u blizini Đačkog doma u Borićima ovih dana je uklonjeno, a migranti koji su tu boravili premješteni su u migrantski centar u nekadašnjoj fabrici Bira. Od Međunarodne organizacije za migracije (IOM) nismo uspjeli dobiti informacije koliko je migranata u proteklom periodu dislocirano iz šatorskog naselja i zgrade Đačkog doma, niti koliko ih je ostalo u objektu Đačkog doma na kojem se trenutno vrše infrastrukturni radovi. Prema nezvaničnim informacijama, u migrantskom centru Bira nalazi se od 600 do 700 migranata.

Za sada je nepoznata i sudbina migranata koji borave u privremenom centru u hali fabrike Miral u Velikoj Kladuši. Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona zatražila od IOM-a da u roku od 15 dana premjesti migrante iz ovog centra u Hadžiće, no da li će to i kada biti urađeno, za sada nema informacija.

Ono što je sigurno jeste da migranti iz Velike Kladuše neće biti premješteni u migrantske centre u Bihaću. Potvrdio je to gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

"Ono što sam ja insistirao i čega ćemo se držati jeste da nijedan migrant iz Velike Kladuše ne smije doći u Bihać. Mi nismo tu da rješavamo probleme Velike Kladuše ili bilo čije druge probleme. Bihać više ne može primati nove migrante i mora se zaustaviti dolazak migranata iz Sarajeva u Bihać. Također, potrebno je reducirati trenutni broj migranata u Bihaću. Ono što smo mi locirali kao problem za dolazak novih migranata u Bihać je talgo voz. Tražili smo da se privremeno suspenduje talgo voz", izjavio je Fazlić.

Željeznice FBiH: "Mi smo kolateralna šteta u migrantskoj krizi"

U Javnom preduzeću Željeznice FBiH kazali su za naš portal da su o problemu migrantske krize u više navrata izvještavali Vladu FBiH, Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH, Vladu USK, Ministarstvo unutrašnjih poslova USK i MUP KS i tražili da reaguju u skladu sa svojim ovlaštenjima i nadležnostima.

"Nažalost, Željeznice FBiH su postale kolateralna šteta u migrantskoj krizi, nastupile su materijalne i nematerijalne štete po preduzeće. Dovedena je u pitanje i osnovna funkcija željeznica, a to je nesmetan i bezbjedan transport roba i putnika. U skladu sa važećim Zakonom o ugovorima o prevozu u željezničkom saobraćaju, ŽFBiH imaju obavezu da putnike prevezu do uputne stanice vozovima koji su navedeni u javno objavljenom redu vožnje. Ova obaveza nastaje po osnovu zaključenog ugovora o prevozu. Putnik je dužan prije započetog putovanja kupiti voznu kartu koja predstavlja dokaz da je zaključen ugovor o prevozu. Po osnovu ovog ugovora željeznica ima svoje obaveze prema putnicima", istakli su iz Željeznica FBiH.

Napomenuli su i da njihovi uposlenici nemaju pravo legitimisanja putnika, osim za slučaj kada po osnovu indentifikacionog dokumenta ostvaruju pravo na određenu komercijalnu povlasticu.

MUP USK će i dalje sprječavati dolazak migranata vozom

"Također, željeznica ne može uskratiti pravo prevoza putnicima, osim ako to nije predviđeno posebnim propisima ili odlukama nadležnih administrativnih organa. ŽFBiH traže hitno djelovanje nadležnih organa i institucija u iznalaženju sistemskog rješenja o gore navedenim problemima, a u cilju redovnog i sigurnog odvijanja željezničkog saobraćaja na ovoj relaciji, kao i smjernice za dalje postupanje ŽFBiH u uslovima migrantske krize", kazali su u ovom preduzeću.

Iz MUP-a USK, pak, istakli su da će i dalje onemogućavati dolazak migranata novih migranata u ovo područje.

"Niti u petak, niti bilo koji drugi dan, mi nismo spriječili Željeznice FBiH kretanje po njihovom voznom redu. Samo smo onemogućili izlazak migranata na područje Unsko-sanskog kantona. To ćemo i ubuduće činiti, sve dok se ne stabilizira situacija, odnosno dok se ne kaže koji je to broj migranata koji može boraviti na području USK i migrantskim centrima koje je IOM odredio za smještaj migranata", kazali su iz MUP-a USK.