|

Policija upozorava: Ne koristite petarde i drugu pirotehniku, kazne su do 900 KM

Policija upozorava: Ne koristite petarde i drugu pirotehniku, kazne su do 900 KM
949
S. H.
20.12.2019. u 09:12
39
komentara
949

dijeljenja
Policija upozorava: Ne koristite petarde i drugu pirotehniku, kazne su do 900 KM Foto: F. K./Klix.ba
Uoči predstojećih vjerskih i novogodišnjih praznika očekivana je pojava nabavke, preprodaje i upotrebe petardi i drugih pirotehničkih sredstava, čime se narušava javni red i mir, uznemiravaju građani, a nisu rijetki slučajevi povređivanja, naročito osoba mlađe životne dobi. Stoga policija izdaje upozorenje.
"S tim u vezi napominjemo da je posjedovanje, paljenje, ustupanje, prodaja, kupovina i nuđenje petardi, kao i drugih pirotehničkih sredstava, bez odobrenja nadležnog organa, prekršaj koji je propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo", ističu iz policije.

U navedenim slučajevima predviđene kazne za učinoce su od 300 do 900 KM (prekršaj iz člana 8. stav 3 tačka (i) Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira), a za roditelje – usvojioce, odnosno staraoce maloljetnih prekršilaca prekršajne sankcije su od 400 do 1.200 KM (prekršaj iz člana 8. stav (4) tačka (f) istog Zakona).

"Da bi se ova štetna i opasna pojava preduprijedila i izbjegle neželjene posljedice, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo će preduzeti planske mjere i radnje kroz angažovanje policijskih službenika u uniformi i građanskim odjelima na lokacijama gdje se može očekivati preprodaja i upotreba ovih sredstava. Također u saradnji sa nadležnim inspekcijama provodit će se aktivnosti u cilju preventivnog djelovanja i onemogućavanja preprodaje ovih sredstava, uz preduzimanje zakonskih mjera prema osobama koje se bave istim", navodi se u saopćenju.

Uprava policije apeluje na građane, a posebno na roditelje, da poduzmu sve kako bi se korištenje pirotehničkih sredstava izbjeglo, a time i spriječilo eventualno povređivanje osoba, kao i sve druge neželjene posljedice do kojih dolazi korištenjem pirotehničkih sredstava.
Prijavi grešku


Komentari (39)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...