PMF Sarajevo
0

Policija 'upala' na sjednicu Nastavno-naučnog vijeća

FENA
Sindikalna organizacija Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univeziteta u Sarajevu saopćila je danas da je 12. novembra došlo do "skandaloznog kršenja autonomije Univerziteta".

Kako se navodi u saopćenju, 12.11.2009. godine, za vrijeme sjednice Naučno-nastavnog vijeća Fakulteta, "došlo do upada jednog policajca, koji je karakterističnim pokretima svog kažiprsta pozvao dekana, prof. Dr. Muriza Spahića, da prekine sjednicu da bi mu postavio određena pitanja i od njega zahtijevao da postupi po željama jednog bivšeg nastavnika i bivšeg ministra obrazovanja u Vladi Kantona Sarajevo dr. Emira Turkušića".

Policajac je, stoji dalje u saopćenju, prema našim saznanjima, "poslan po nalogu svog pretpostavljenog, na zahtjev tog bivšeg ministra, a u zgradu Fakulteta ušao je uz njegovu pomoć, i pored upozorenja portira na ulazu. Ovim činom su prekršeni čl 23. Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini i čl. 43. Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo".

Oba navedena člana kažu da su „objekti visokoškolskih ustanova nepovredivi", što je posljedica poznatog stava o autonomiji univerziteta, kao jednog od velikih demokratskih načela civilizacije u najširem smislu riječi. Tim članovima zakona je precizirano kada je moguće da „policija i drugi organi za gonjenje .... mogu ući na fakultete....." i po čijem pozivu.

  • Od nadležnih institucija, organizacija i odgovornih pojedinaca, očekujemo da preduzmu sve neophodne radnje u sankcioniranju aktera ovog događaja, kako bismo ubuduće praktikovali autonomiju visokoškolskih ustanova, nastavnog procesa i nastavnog osoblja, u skladu sa svjetskim standardima i tako se zaštitili od samovolje nenadležnih „moćnih" pojedinaca i organa, kaže se u saopćenju koje je usvojeno na današnjoj Skupštini Sindikalne organizacije Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu.