BiH
0

Policija uklonila spomen-ploče žrtvama u Foči, Konjicu i Bugojnu

Klix.ba
U noći sa petka na subotu, 25. oktobra, aktivisti i aktivistkinje Inicijative "Jer me se tiče" postavili su tri spomen-ploče civilnim i žrtvama ratnih zločina u Foči, Konjicu i Bugojnu. No, već u nedjelju, 26. oktobra, lokalne vlasti i policija su uklonili sva tri memorijala.

Kako ističu u Inicijativi, "nisu ih uklonili građani i građanke Foče, Bugojna i Konjica, uklonili su ih nosioci vlasti, pozivajući se na 'dozvole i propise'. O razlozima za postavljanje memorijala i žrtvama, kojima su bili posvećeni, niko od njih nije imao ništa reći."

"Memorijale smo postavili mi, građani i građanke, narod Bosne i Hercegovine i to zato što to nisu htjeli uraditi načelnici, lokalne skupštine, niti bilo koja druga institucija vlasti, za šta su imali više nego dovoljno vremena - skoro dvadeset godina. Žalosno je vidjeti kako se negiranje zločina opravdava birokratskim procedurama. Jasno je da ova 'hitra reakcija' lokalnih vlasti nema veze sa nekakvim zahtjevima i dozvolama za postavljanje spomenika, već isključivo sa porukom koju su memorijali poslali - da svaka žrtva ratnih zlocina zaslužuje poštovanje i sjećanje, bez obzira na to kako se zvala i gdje je stradala. To je poruka koju politička klasa u Bosni i Hercegovini uporno pokušava ugušiti već dvadeset godina", saopšteno je iz Inicijative "Jer me se tiče".

Iz Inicijative su takođe poručili kako je postupak lokalnih vlasti u tri bh. grada, odnosno uklanjanje memorijala, "pokazao koliko se nacionalističke političke strukture užasavaju mogućnosti da se u javnom prostoru oda počast žrtvama koje ne pripadaju njihovim etnonacionalnim skupinama i na kojima ne mogu zaraditi političke poene", te su dodali da "nacionalističke političke strukture i njihovi istomišljenici mogu ukloniti svaki naredni spomenik koji ćemo postaviti, ali da nas ne mogu i neće zaustaviti".