{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Aktivisti najavljuju ponovno postavljanje spomen-ploče žrtvama u Foči

F
FENA
6.11.2013. u 13:27
0
15
Aktivisti najavljuju ponovno postavljanje spomen-ploče žrtvama u Foči
0
Aktivisti najavljuju ponovno postavljanje spomen-ploče žrtvama u Foči
Delegacija Inicijative "Jer me se tiče" preuzela je od fočanske Komunalne policije spomen-ploču žrtvama ratnih zločina na području Foče, koja je postavljena gerila-akcijom u tom gradu u noći sa 25. na 26. oktobar.
Spomen ploča je uklonjena u subotu, 26. oktobra zbog, kako je navedeno u saopćenju Komunalne policije Foča, "neposjedovanja dozvole za postavljanje memorijala".

Nakon preuzimanja, aktivisti Inicijative su se uputili u Općinu Foča, kako bi zvanično predali zahtjev za postavljanje spomen-ploče u tom gradu. No, nakon višesatnog boravka u zgradi Općine, te nakon sastanka s predsjednikom Skupštine Općine Foča, zahtjev zbog "pravnih procedura" nije predat, a što će biti učinjeno u nekoliko narednih dana.

"Spomen ploču smo preuzeli jer je, nakon zvaničnog zahtjeva Općini, namjeravamo ponovo postaviti u ovom gradu. Sa akcijom postavljanja memorijala ćemo nastaviti širom BiH, kada već lokalne i ostale vlasti to ne žele uraditi. Birokratsko objašnjenje da nemamo dozvolu za postavljanje je samo još jedan u nizu izgovora koji vlasti širom ove zemlje koriste kako bi sakrili i izbjegli svoju odgovornost prema žrtvama ratnih zločina i njihovim porodicama, ma gdje oni bili", saopćeno je iz Inicijative "Jer me se tiče".

Navode da su sve ploče uklonjene u roku od nekoliko sati, te da je to dokaz da "vlast u BiH funkcioniše kada je njihov sebični interes u pitanju", te su upitali nadležne "zbog čega onda, istom odlučnošću, ne priznaju zločine nad civilima svojih gradova i odaju im počast postavljanjem spomenika?".

Dodaju i da će po ploče otići i u Bugojno i Konjic.

Spomen-ploče žrtvama ratnih zločina postavljene su u Bugojnu, Foči i Konjicu, a uklonjene su samo nekoliko sati nakon postavljanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: