U nekoliko gradova
101

Policija uhapsila osam osoba zbog sumnje da su namještali utakmice u Prvoj ligi FBiH

Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) do sada su uhapsili osam osoba u akciji kodnog naziva "Var", a koja je usmjerena protiv više nogometnih sudija zbog sumnje u namještanje utakmica.
Ovu informaciju potvrdio nam je glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović koji je rekao da se akcija koja je započeta rano jutros i dalje nastavlja.

Riječ je o akciji koju pripadnici SIPA-e provode po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine na širem području naše zemlje, a između ostalog u Orašju, Brčkom, Sarajevu i drugim mjestima.

Osumnjičene osobe se terete da su prekršile više članova Krivičnog zakona BiH, a na teret im se stavlja organizirani kriminal, zloupotreba položaja, primanje dara i drugih oblika koristi.

Pod lupom je najviše utakmica iz Prve lige FBiH iz sezone 2018/2019. Kako smo ranije pisali, većinom se radi o sudijama s A liste Prve lige FBiH, a među osumnjičenima su Ilija Živković, Kenan Bajraktarević, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić i drugi.

Među osumnjičenima su osim sudija i druge službene osobe Nogometnog saveza, među kojima su delegati, posmatrači i slično. Istragom su obuhvaćeni i Salem Prolić, Irfan Durić te Anto Bilješko.