Na meti kafići, butici…
133

Policija u Tuzli kontroliše poštivanje mjera, pojedini krše naredbe

A. K.
Policija danas građanima nije izdavala kazne (Foto: A. K./Klix.ba)
(Foto: A. K./Klix.ba)
Zbog pogoršanja epidemiološke situacije policajci i inspektori u Tuzlanskom kantonu vrše pojačanu kontrolu poštivanja mjera koje su na snazi.

Tržni centri, kafići, restorani, butici i ostali javni objekti ovog vikenda su na meti inspektora i policajaca u Tuzlanskom kantonu, gdje kontinuirano vrše provjeru poštivanja epidemioloških mjera koje su trenutno na snazi.

Prema slikama sa terena, većina građana se pridržava naredbi, poput održavanja fizičke distance i korištenja zaštitne maske, ali postoje i oni koji ne slušaju odluke nadležnih.

"Uvažavajući zaključak Vlade TK od 12. marta ove godine, a shodno preporukama Kriznog štaba zbog konstatovanog pogoršanja epidemiološkog stanja u kantonu, tokom ovog vikenda, pored represivnih planiran je i niz preventivnih mjera i aktivnosti. Cilj je podizati svijest kod šire javnosti o značaju poštivanja svih naloženih mjera", kazala je glasnogovornica Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Amra Kapidžić.

Tuzlanski policajci danas su vršili kontrolu primjene mjera, a građane su opominjali ukoliko nisu nosili zaštitnu masku, ili su je na svom licu imali, ali na nepravilan način. Kazne nesavjesnim građanima, policajci nisu izdavali.

"Ova aktivnost je kantonalnog karaktera i provodi se u svim gradovima i općinama Tuzlanskog kantona. U njoj učestvuju i pripadnici kantonalne uprave za inspekcijske poslove, nadležnih općinskih i gradskih inspekcijskih službi, ali i službama civilnih zaštita te Crvenog krsta TK koji su građanima simbolično uručili određeni broj zaštitnih maski", dodala je Kapidžić.

U Tuzlanskom kantonu trenutno je u procesu izmjena i dopuna kantonalnog Zakona o javnom redu i miru, a koji će na određeni način precizirati postupanje policije u svrhu zaštite zdravlja građana.

"Vrlo brzo očekujemo njegovo usvajanje, a o čemu će građani biti na vrijeme obavješteni", dodala je Kapidžić.

Iz dana u dan epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu sve je složenija. Broj novoinficiranih koronavirusom kontinuirano raste, a u posljednjem turnusu testiranja potvrđeno je još 106 slučajeva.

Kao svih prethodnih dana po broju zaraženih prednjači Tuzla u kojoj je ove subote registrovano 65 novih pozitivnih testova na koronavirus.

Zbog navedenog nadležni apeliraju da se građani strogo pridržavaju mjera, izbjegavaju skupove, korište zaštitne maske te održavaju fizičku distancu.